Συστοιχίες συριακών α/α έπληξαν οι Ισραηλινοί, υποδεχόμενοι Σοϊγκού…

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις συριακών αντιαεροπορικών πυραύλων που έβαλαν εναντίον ισραηλινού αναγνωριστικού που πετούσε πάνω από τον Λίβανο. Κανένα ισραηλινό αεροσκάφος δεν επλήγη ενώ καταστράφηκαν οι συριακές συστοιχίες που βρισκόταν 50 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού.

«Γνωρίζουμε από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας ότι η συστοιχία ανήκε στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και αυτές ήταν υπεύθυνες για τα εναντίον μας πυρά», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής Αεροπορίας. Δεν υπάρχει, για την ώρα, ενημέρωση από την συριακή πλευρά.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι γενικά περίεργο καθώς το καθεστώς Άσαντ γενικά αποφεύγει τις προκλήσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και η Ιερουσαλήμ σπάνια δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική της δραστηριότητα πάνω από τον Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος πάντως παραδέχτηκε πως τέτοιες αποστολές έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του συριακού πολέμου, με τη δικαιολογία ότι γίνονται για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά πως ο Ρώσος υπουργός ενημερώθηκε ήδη για το πλήγμα κατά των συστοιχιών του Άσαντ.

Πιθανώς δε το ισραηλινό πλήγμα να σχετίζεται με την επίσκεψη αυτή, με τους Ισραηλινούς να προσπαθούν να ορίσουν ένα αποδεκτό από αυτούς πλαίσιο δραστηριοποίησης των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, με τρόπο που δεν θα περιορίζει τις ισραηλινές δυνάμεις.