Στο “γήπεδο” της παγκόσμιας ενέργειας κανείς δεν παίζει μόνος…

Η πρόβλεψη της εταιρείας FGC για τις τιμές πετρελαίου, περιέχει μία αντίφαση, ή στην καλύτερη περίπτωση… αρκετή σύγχυση. Μπορεί οι ΗΠΑ να θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που τις εξυπηρετούν γεωστρατηγικά στην αγορά πετρελαίου αλλά υπάρχουν μερικές «μικρολεπτομέρειες».

Πρώτον, δεν εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ. Απόδειξη ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου δημιουργήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία η οποία επεδίωκε να πλήξει τα έσοδα του Ιράν και αυτό παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα.

Δεύτερον, ακόμη και υπό συνθήκες οικονομικών περιορισμών, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν όλα αυτά τα χρόνια απορροφιόταν κατά 100% από την Κίνα.

Τρίτον, η συμφωνία του Ιράν για μείωση παραγωγής είναι βραχυπρόθεσμη και αυτό μέχρι να ξεκινήσουν τα νέα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση την παραγωγή, διότι μετά η Ισλαμική Δημοκρατία θα σπάσει τη συμφωνία γιατί έχει απόλυτη ανάγκη -απελπισμένα- τα επί πλέον έσοδα και για τις εσωτερικές της ανάγκες αλλά και να χρηματοδοτήσει τις γεωπολιτικές τις φιλοδοξίες.

Αυτά τα ολίγα και χωρίς να επεκταθούμε περισσότερο, γιατί από απλουστεύσεις έχουμε «χορτάσει», ενώ έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε από διάφορες κατευθύνσεις, βαρύγδουπες αναλύσεις από… αμειβόμενους αδρά εκτιμητές.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος