Στο Αιγαίο κερδίζει όποιος πατήσει πρώτος τη σκανδάλη, …μικρές πικρές αλήθειες

Όποιος θέλει να θρέφει αυταπάτες και να πιστεύει ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια χώρα θρασύδειλων μπουνταλάδων, με διαλυμένη οικονομία, ψυχασθενή πρόεδρο, τεράστια ανοιχτά μέτωπα που απειλούν να την καταπιούν και θα το βάλει στα πόδια μόλις ακουστεί το πρώτο μπαμ στο Αιγαίο, καλύτερα να μην συνεχίσει να διαβάζει αυτό το άρθρο. Δυστυχώς αυτές οι αυταπάτες καλές είναι για να μας νανουρίζουν, αλλά μας έχουν στοιχίσει ακριβά στην ιστορία. Και εσχάτως μας έχουν οδηγήσει σε παροιμιώδεις ήττες και διασυρμούς.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Από τα Ύμια και την υπόθεση Οτσαλάν μέχρι αυτά τα χαμηλότερης κλίμακας νταηλίκια που συμβαίνουν σήμερα και παριστάνουμε ότι… ψιχαλίζει. Η Τουρκία λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι ο προαιώνιος εχθρός με τον οποίο ποτέ δεν θα ημερέψουμε, σίγουρα όμως δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος.

Σήμερα μας έχει ξεπεράσει σε όλα. Και σε ρυθμούς πληθυσμιακής αύξησης και σε δείκτες οικονομικής ευρωστίας, κυρίως όμως σε παραγωγική ικανότητα. Διαθέτει μία δεύτερης διαλογής έστω, αλλά αξιόμαχη αμυντική βιομηχανία την ώρα που εμείς ξεπουλάμε ό,τι …πετάει κι ό,τι κολυμπάει, διαθέτει έναν πολυπληθέστατο στρατό, αρκετά εμπειροπόλεμο, πάνω απ’ όλα όμως διαθέτει ανοχή, λόγω θρησκευτικής και πολιτικής ιδιοσυγκρασίας στις ανθρώπινες απώλειες.

Οι δικοί μας δύο αιχμάλωτοι για την ασφάλεια των οποίων δίνουμε μάχη, όπως κάθε πολιτισμένη χώρα, θα ήταν για τους Τούρκους ένας αμελητέος αστερίσκος στην εκστρατεία της Αφρίν. Συνεπώς η ενδεχόμενη αναμέτρηση ξεκινά από διαφορετικές αφετηρίες.

Στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου όπου είχα την τύχη να κάνω το μεταπτυχιακό μου στον τομέα της στρατηγικής (War Studies) ένα από τα αγαπημένα σενάρια εργασίας ήταν μία θερμή εμπλοκή Ελλάδας-Τουρκίας στη σύγχρονη εποχή. Κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει το αξιόμαχο των ελληνικών δυνάμεων (ήταν άλλωστε και η εποχή της μεγάλης ελληνοτουρκικής κρίσης με το «Σισμίκ»).

Κοινή διαπίστωση ήταν όμως πώς το θέατρο του πολέμου στο Αιγαίο… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ