Στην τελική τους φάση οι δοκιμές για τον αεροπορικό BrahMos (vid.)

Η Ινδία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή αεροπορικής έκδοσης του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos, τύπου κρουζ, εκτοξεύοντας το βλήμα από μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-30 MKI, που θα απογειωθεί από αεροπορική βάση της ανατολικής ακτής, στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. Έχουν ετοιμαστεί δύο αεροσκάφη Su-30MKI για την αποστολή, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί τροποποιήσεις στο κάτω μέρος τους για να μπορέσει να αναρτηθεί ο πύραυλος. Η εκτόξευση θα γίνει μόνο από το ένα, με το άλλο να βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, ώστε να πραγματοποιήσει αυτό τη δοκιμή.

Η ρωσο-ινδική κοινοπραξία έχει πετύχει να μειώσει το βάρος του βλήματος από τους 2,9 στους 2,4 τόνους ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί ως οπλικό σύστημα στα μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν περί τις 12 δοκιμές εναντίον χερσαίων ναυτικών στόχων.

Όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, αναμένεται η υπογραφή συμβολαίου προμήθειας των πυραύλων από την ινδική Αεροπορία, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβεί τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2018.

Η ινδική Αεροπορία αναμένεται να τροποποιήσει 50 αεροσκάφη Su-30MKI ώστε να μπορούν να φέρουν τον BrahMos, ενώ στα χρόνια που ακολουθούν συνολικά 200 αεροσκάφη θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η κοινοπραξία BrahMos Aerospace αποτελείται από τον ινδικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO: Defence Research and Development Organisation) της Ινδίας και τη ρωσική NPO Mashinostroyenia. Το όνομα BrahMos προέρχεται από τους ποταμούς Μπραχμαπούτρα στην Ινδία και Μόσκβα στη Ρωσία.