Σταματήστε επιτέλους την κινδυνολογία με τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior

Αυτή η υπόθεση με τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior που αποκτά ο ελληνικός Στρατός και την κινδυνολογία ότι δεν θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε επειδή αποσύρονται, έχει ξεπεράσει πλέον το όριο του φαιδρού και αποκαλύπτει άλλες στοχεύσεις πίσω από αυτές που εκ πρώτης όψεως φαίνονται, με την τύχη των προσώπων που στοχοποιούνται να μας αφήνει παγερά αδιάφορους, καθώς μοναδική μας έγνοια είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής και μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Ας δούμε το θέμα πιο συστηματικά. Τα οπλικά συστήματα είναι άθροισμα υποσυστημάτων, ο δε κατασκευαστής καθώς και οι υποκατασκευαστές έχουν την υποχρέωση να εξακολουθούν να υποστηρίζουν το οπλικό σύστημα, για πολλές δεκαετίες ακόμη και μετά το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής.

Ως παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν αρκετές δεκάδες F-105 που εξακολουθούν να υπηρετούν σε διάφορες αεροπορίες του κόσμου, που η παραγωγή τους τερματίστηκε την δεκαετία του 70. Στα καθ’ ημάς, τα Mirage 2000 και F-4 που έχει σταματήσει η παραγωγή τους αλλά υποστηρίζονται απροβλημάτιστα, αρκεί να έχουμε χρήματα για να πληρώνουμε τα ανταλλακτικά.

Το ελικόπτερα Kiowa αγαπητοί, είναι έκδοχο του Bell 206 που βρίσκεται σε παραγωγή και τη στιγμή που μιλάμε υπηρετούν κάποιες εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μονάδες ανά τον κόσμο που απαιτούν συντήρηση. Άρα δεν τίθεται θέμα ανταλλακτικών ατράκτου, στροφείων και κινητήρα.

Το Kiowa αριθμεί 2.200 μονάδες στον αμερικανικό Στρατό, τα οποία αποσύρθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 λόγω περικοπών και όχι παλαιότητας. Παρόλα αυτά παραμένουν ενεργά κάποιες δεκάδες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο δε US Army έχει ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών προς υποστήριξή τους.

Εκτός των ΗΠΑ, ελικόπτερα του ίδιου τύπου υπηρετούν ακόμη στην Ταϊβάν, Σαουδική Αραβία και Αυστρία. Εκατοντάδες ελικόπτερα του τύπου υπηρέτησαν στις δυνάμεις του Καναδά και Αυστραλίας καθώς και άλλων χρηστών που διαθέτουν ακόμη αποθέματα ανταλλακτικών. Άρα θέμα υποστήριξης και ανταλλακτικών μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να τεθεί.

Ας πάμε όμως και στις βλάβες στα ηλεκτρονικά συστήματα που παρουσιάστηκαν και έγινε τόσος λόγος γι’ αυτές, σε μια προσπάθεια να βγάλουν το εν λόγω οπλικό σύστημα άχρηστο, λες και αυτοί που το χρησιμοποιούσαν τόσες δεκαετίες ήταν ηλίθιοι…

Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα ελικόπτερα συνέβησαν κυρίως όταν υπηρετούσαν σε αμμώδες περιβάλλον κάτω από εντελώς ιδιαίτερες συνθήκες (αμμοθύελλες / πολύ υψηλές θερμοκρασίες) , όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο λόγος είναι ότι τα Kiowa σχεδιάστηκαν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και για να παίξουν τον ρόλο τους στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Παρόλα αυτά ποτέ δεν θεωρήθηκε ως σημαντικό το πρόβλημα για να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα και απλώς ακολουθούνταν οι οδηγίες του κατασκευαστή στα θέματα συντήρησης, ενώ όταν διαπιστωνόταν κάτι που μπορούσε να βελτιωθεί, εισήγαγαν τις βελτιώσεις.

Αντίθετα, σε υπηρεσία με τον ελληνικό Στρατό που θα κληθούν να υπηρετήσουν κυρίως στα νησιά, αλλά και στον Έβρο, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που συνδέεται με τις επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον και δεν είναι άλλο από τη θαλάσσια υγρασία και αλμύρα που προκαλεί διαβρώσεις, με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένη συντήρηση, ενώ δεν ανακαλύπτουμε τώρα την ευαισθησία των ηλεκρονικών συστημάτων!

Αν όμως κολλάγαμε εκεί, δεν θα έπρεπε να επιχειρεί στο θαλάσσιο περιβάλλον κανέναν ελικόπτερο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συχνά δε παρατηρούμε και τη γνωστή άσκηση με τις ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, όπου πέφτουν στο νερό μαζί με τα σκάφη τους, μέσα από ελικόπτερο Chinook, το πίσω μέρος του οποίου εφάπτεται με την επιφάνεια της θάλασσας… Ας πάψουμε λοιπόν να φέρνουμε την καταστροφή.

Αυτά όλα αποτελούν και μια απάντηση στην κριτική που άσκησε με πραγματικά κόσμιο τρόπο το ΠΟΤΑΜΙ. Όμως, πέραν αυτής της παρατήρησης που τιμά πραγματικά τους συντάκτες και τη λογική που διέπει το κείμενο, από ένα πολιτικό κόμμα θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο από άκριτη αναπαραγωγή δημοσιευμάτων.

Άλλο να πεις «ίσως θα ήταν καλύτερο τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τα OH-58D Kiowa Warrior να τα δαπανούσαμε για να αυξήσουμε δραματικά τις διαθεσιμότητες στα υπάρχοντα πτητικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων», που είναι μια σαφής τοποθέτηση που έχει ισχυρή δική της λογική και άλλο να ρίχνεις στην πυρά ένα οπλικό σύστημα που θα μπορούσε να κλείσει σημαντικές «τρύπες» για ένα διάστημα, στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε.