Σοβαρότητα μηδέν… με νύξεις στρατιωτικής δράσης κατά Βενεζουέλας

Δεν πρόκειται να μας αφήσει αυτό το καλοκαίρι να κάνουμε τα περίφημα «μπάνια του λαού» με ησυχία. Και δεν μας έφταναν τα εσωτερικά μας χάλια, τώρα πέρα από το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα, μπορεί να μας προκύψει στρατιωτική δράση και στ Βενεζουέλα… τουλάχιστον αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ λοιπόν, αρνήθηκε χθες να αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα, αν και στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να το εισαγάγει στον παγκόσμιο «δημόσιο διάλογο». Δεν είναι και πολύ μακριά, είπε από το γκολφ στο Νου Τζέρσεϊ… μάλλον βλακώδης αναφορά, αφού διαβιβάζει το μήνυμα «όσο πιο μακριά είστε, τόσο πιο ασφαλείας θα πρέπει να νιώθετε με μένα»…

Λίγες ώρες νωρίτερα, το τηλέφωνο του Λευκού Οίκου είχε χτυπήσει και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Νίκολας Μαδύρο… Ζήτησε να κανονιστεί τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Τραμπ, κάτι το οποίο όμως του το αρνήθηκαν.

Δεν περιμέναμε τον Τραμπ για να καταλάβουμε ότι ο Μαδούρο είναι και ανίκανος και δικτάτορας. Τα γράφουμε πολύ καιρό, ενίοτε και σε βαθμό παρεξηγήσεων. Όμως δεν μπορεί κανείς να μη διακρίνει μια αντίφαση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Πως γίνεται το State Department και ο Τίλερσον να εκφωνεί λόγο στον οποίον προδιαγράφει την στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία συνοψίζεται στο «βάζουμε μπροστά το αμερικανικό συμφέρον» και όχι πολύ «κήρυγμα» στους άλλους και εδώ να μη τηρούνται ούτε τα προσχήματα και να απειλείται στρατιωτική επέμβαση;