Σοβαρή προβοκάτσια απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας… από ποιον όμως;

Σειρά σοβαρών περιστατικών εναντίον Αμερικανών διπλωματών χωρίς προηγούμενο έχουν θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αβάνας, ενώ θύμα έπεσε και Καναδός διπλωμάτης, σε μια υπόθεση που έχει έντονη την οσμή προβοκάτσιας, με στόχο τον εκτροχιασμό των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, χωρίς να είναι απαραίτητο να ευθύνεται η κυβέρνηση της χώρας του Φιντέλ Κάστρο…

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί διπλωμάτες και ένας Καναδός, υπέστησαν επίθεση πιθανότατα με «ακουστική συσκευή» (sonic device) με αποτέλεσμα την αποχώρηση τουλάχιστον δύο και την επιστροφή στις ΗΠΑ για θεραπεία, καθώς φέρονται να έχασαν την ακοή τους! Τα ίδια και ο Καναδός… η υπόθεση εντοπίστηκε στα τέλη του 2016, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών με τη λειτουργία πρεσβείας ξεκίνησε ξανά το 2015.

Ως αποτέλεσμα, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν δύο Κουβανούς διπλωμάτες, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτόν την ευθύνη στην Κούβα, η οποία όμως μοιάζει μάλλον σοκαρισμένη και αντιδρά για να διορθώσει τη ζημιά, σε μια περίοδο που έχει υπάρξει μια πρώτη εξομάλυνση με τις ΗΠΑ, η οποία επιβιώνει παρά την αλλαγή της ρητορικής από τον Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από κάθε πλευρά, με το State Department να δηλώνει ότι δεν είναι σαφές τι έχει προκαλέσει τα προβλήματα στην υγεία των διπλωματών, κάνοντας λόγο για «ποικιλία συμπτωμάτων», ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει ότι βασικά έχασαν την ακοή τους, καθώς οι συσκευές αυτές εκπέμπουν ήχους που δεν συνειδητοποιεί ο άνθρωπος και μπορεί να προκαλέσουν από μικρά συμπτώματα, μέχρι πολύ σοβαρά προβλήματα (δεν έχουν αποδειχθεί ισχυρισμοί ότι μπορούν να προκαλέσουν και θάνατο).

Η αντίδραση του κουβανέζικου υπουργείου Εξωτερικών ήταν εξαιρετικά «κατηγορηματική» για τα περιθώρια ανάπτυξης τέτοιας δραστηριότητας στην Κούβα και παρότι διαμαρτύρεται για την απέλαση των δυο διπλωματών της από τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι έχει διαταχθεί κατεπείγουσα, εξαντλητική και απόλυτης προτεραιότητας έρευνα με διαταγή από τα ανώτατα κλιμάκια της κουβανέζικης κυβέρνησης.

Σε πρώτη, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και φρούρησης των διπλωματικών αντιπροσωπειών από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Η αλήθεια είναι, ότι το επιχείρημα ότι τέτοιες υποθέσεις βλάπτουν σοβαρά μια κύρια πηγή εισοδήματος της χώρας που είναι ο τουρισμός, μοιάζει ισχυρό, καθώς για να αναζητήσει κανείς τον ένοχο θα πρέπει να έχει μια ισχυρή «θεωρία» αναφορικά με το κίνητρό του.

Η περίπτωση προβοκάτσιας μοιάζει πολύ πιθανή, οπότε οι υποψίες θα πρέπει να στραφούν σε χώρες ή άλλους παράγοντες, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται από την εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Αβάνας, με αποτέλεσμα να αναζητούν τρόπους να τις υπονομεύσουν. Απλά θα πρέπει να ξέρουν, ότι τέτοιες ενέργειες, συχνά πυκνά φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.