Ψεύτης ο Τσίπρας, η Λωζάνη αναχρονισμός… ποια ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα!

Θέμα Λωζάνης έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, κάνοντας λόγο για «ανάγκη επικαιροποίησης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έριξε το «τυρί» περί της δυνατότητας να υπάρξει αμοιβαία επωφελής η «επικαιροποίηση», λέγοντας επίσης ότι μπορεί και η Ελλάδα να έχει προβλήματα με τη Συνθήκη, τα οποία η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τα συζητήσει! Είπε επίσης, ότι όλες οι Συνθήκες, όσο περνάνε τα χρόνια εφαρμογής τους χρειάζονται «επικαιροποίηση»!

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πολύ κακή εισαγωγή στην επίσκεψή του στην Αθήνα την οποία επιθυμούσε πάση θυσία για να «σπάσει» τον άτυπο διπλωματικό αποκλεισμό που του έχει επιβάλλει ο δυτικός κόσμος εξαιτίας του «φλερτ» με τη Μόσχα το οποίο έφτασε μέχρι και τη συμφωνία προμήθειας αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος αιχμής (S-400), μη συμβατού με την αεράμυνα του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε επί της ουσίας, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του είπε ψέματα για το θέμα των 8 αξιωματικών που κατηγορούνται στην Τουρκία ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, καθώς του είχε υποσχεθεί την έκδοσή του σε 15-20 ημέρες. Επ’ αυτού η Αθήνα προβάλλει το επιχείρημα ότι όλα είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης!

Μόνο που την έννοια «ανεξαρτησία Δικαιοσύνης» ο Ερντογάν ΔΕΝ μπορεί να την κατανοήσει, άρα ακόμα κι αν το είπε ως πρόθεση ο Αλέξης Τσίπρας, μη δυνάμενος να εκτιμήσει ορθώς τα πρωθυπουργικά περιθώρια παρέμβασης, ή το πολιτικό του συμφέρον, η συνέχεια τον διέψευσε.

Είπε εξάλλου, ότι πως… αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, για να κομπάσει λίγο αργότερα ότι τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανώτερη από οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους!

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο Τούρκος πρόεδρος στην αναφορά του στα «ελληνοτουρκικά προβλήματα», κάνοντας λόγο για τις διαφωνίες στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, έκανε λόγο για «καθορισμό της υφαλοκρηπίδας», αποφεύγοντας χαρακτηριστικά να κάνει λόγο σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), μια προτίμηση που θα πρέπει να αναλυθεί επιτέλους ορθώς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέραν αυτών τα λόγια του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ξέφυγαν από τις συνήθεις εύπεπτες πολιτικά γενικότητες περί ειρηνικής συνύπαρξης, οικονομικής συνεργασίας, εμπορικών ανταλλαγών και επικοινωνίας μεταξύ των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και των τουρκικών παραλίων.

Εν κατακλείδι, όταν ερωτήθηκε, διακριτικά είναι η αλήθεια, από τον Αλέξη Παπαχελά για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την υπόθεση του υπό δίωξη πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας, αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν, απάντησε αφενός ότι ο Τραμπ είναι φίλος του και αφετέρου ότι δεν έχει δει ή μιλήσει με τον Φλιν.

Εικάζεται, ότι προ της συνέντευξης, ο Ερντογάν είχε θέσει ως όρο να μην ερωτηθεί για την εν εξελίξει δίκη στη Νέα Υόρκη που εμπλέκει τον ίδιο και την οικογένειά του προσωπικά στη υπόθεση της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, αλλά και σε απίστευτη διαφθορά δεκάδων (ή μήπως εκατοντάδων…) εκατομμυρίων δολαρίων. ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΤΟ SKAI.GR