Σκληρό “νομισματικό” πλήγμα ΕΕ στις ΗΠΑ… “για τα μάτια” του Ιράν!

Μεταδίδεται με κάθε επιφύλαξη, καθώς πηγή είναι το πολύ ενδιαφέρον αλλά ενίοτε χειραγωγούμενο (σ.σ. και τα δυτικά μέσα έχουν ασφαλώς «γραμμή»!) ρωσικό Sputnik και το επίσης φιλικά… προσκείμενο (βλ. χρηματοδοτούμενο) στο Κρεμλίνο, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει τη διεξαγωγή εμπορίου υδρογονανθράκων με το Ιράν χρησιμοποιώντας το ευρώ αντί του δολαρίου! Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι δυο πλευρές του Ατλαντικού συγκρούονται επί της ουσίας για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν είναι πολύ ισχυρά, με αποτέλεσμα Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες να κινούνται… μετωπικά.

Η αντίστροφη ανάγνωση είναι όμως, ότι η μονομερής απόφαση των ΗΠΑ έδωσε την ευκαιρία στο Ιράν να διχάσει το «δυτικό στρατόπεδο», προβλέποντας ορθώς ότι τα οικονομικά συμφέροντα και η πολλά υποσχόμενη ιρανική αγορά θα αποτελέσει δέλεαρ και παράγοντας ρύθμισης της συμπεριφοράς των Ευρωπαίων.

Από την άλλη, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, τις οποίες θα αρνηθεί να ακολουθήσει η ΕΕ. Βέβαια, η ευρωπαϊκή εμπλοκή είναι αυτή που αποτρέπει τη λήψη «δραστικών μέτρων» από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος.

Το Ιράν επιχειρεί να ενισχύσει την αποτροπή του έναντι της απειλής στρατιωτικής κλιμάκωσης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, αφενός μέσω του δυτικού κόσμου και αφετέρου με την ενίσχυση της συνεργασίας με το ευρωπαϊκό του μέρος…