Ολοκλήρωση συνάντησης Κοτζιά με Πομπέο στις ΗΠΑ… στρατηγικός διάλογος (upd. 2)

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Κοτζιά. Έχουν ενδιαφέρον…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell.

Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.

Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτων. Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις. Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.

Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák. Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Matthew Nimetz και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.

Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Pompeo συζητήσατε το Σκοπιανό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητάμε με τον κ. Μitchell, και χθες και προχθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ακριβώς ειπώθηκε; Έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε το θέμα των δύο στρατιωτών;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ. Ευχαριστώ.

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 10:35) Με τη συμφωνία για τη διεξαγωγή στρατηγικού διαλόγου σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό ομόλογου του, Μάικ Πομπέο.

Τα περί στρατηγικού διαλόγου προκύπτουν από την ανακοίνωση του State Department και αναμένεται το ρεπορτάζ των ανταποκριτών στις Ηνωμένες Πολιτείες να φωτίσουν περισσότερο το περιεχόμενο των κρίσιμων συνομιλιών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Μπορεί να μην είναι ορατό διά… γυμνού οφθαλμού, όμως ίσως και να κρίνονται πολλά για τη χώρα τις επόμενες ώρες. Μετά από τη συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, ακολουθεί η συνάντηση με το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στην ουσία, αυτό που διακυβεύεται είναι ο ρόλος της χώρας στη νέα εποχή, ως αποτέλεσμα της μη αναστρέψιμης με τα σημερινά δεδομένα πορείας της Τουρκίας και τα όριά του… Προεργασία και «ζυμώσεις» έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα και μπορεί τα «μεγέθη» να μην επιτρέπουν… όνειρα αντικατάστασης της Τουρκίας από την Ελλάδα, αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει σε πιο… συλλογική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανάληψη οποιουδήποτε ρόλου συνεπάγεται μη ανοχή στην επιστροφή σε «ηρωικές» εποχές. Γνώμονας κάθε ενέργειας δεν μπορεί παρά να είναι το εθνικό συμφέρον, το οποίο στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ταυτόσημο με την επιβίωση…