Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ λόγω τελεσιγράφου του Ιράκ στους Κούρδους

Χάος επικρατεί στην περιοχή του Κιρκούκ, καθώς οι Ιρακινοί έχουν απευθύνει τελεσίγραφο στους Κούρδους Πεσμεργά να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στην περιοχή που είχαν καταλάβει λόγω του χάους με την προέλαση το 2014 των δυνάμεων του ISIS, καθώς το τελεσίγραφο εκπνέει το βράδυ και οι Ιρακινοί δηλώνουν ότι θα κινηθούν στρατιωτικά εναντίον τους…

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες που καλούνται να αποτρέψουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο συμμάχους τους, κυρίως δε έναντι των Κούρδων που είναι η αδύναμη, θεωρητικά, πλευρά στη διαμάχη και εξαρτώνται από τις συμμαχίες τους, με τις ΗΠΑ να κατηγορούνται ότι τους έχουν εγκαταλείψει σε δύσκολες στιγμές στην Ιστορία τους.

Χθες το βράδυ ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Φούαντ Μάσουμ, ο οποίος αυτονόητα είναι σε πολύ δύσκολη θέση, μετέβη στη Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, χωρίς να έχει διαρρεύσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο αυτών των συνεννοήσεων.

Οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν μια τακτική υποχώρηση στο νότιο τμήμα του Κιρκούκ και δηλώνουν ότι εάν οι ιρακινές δυνάμεις προχωρήσουν, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν. Πλέον ο κίνδυνος να ξεσπάσει γενικευμένη εμφύλια σύρραξη μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών είναι πιο κοντά από ποτέ. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν στο παρασκήνιο να πετύχουν συμφωνία αποκλιμάκωσης, όμως η έκβασή της είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Κιρκούκ οι κάτοικοι κάνουν ουρές στα βενζινάδικα, ενώ σε κουρδικές συνοικίες οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας όπλα. Οι Κούρδοι αντιλαμβάνονται ότι στόχος των ιρακινών δυνάμεων είναι οι πετρελαιοπηγές, ένα τοπικό αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση…