Σε αντίσταση κατά ΗΠΑ καλεί ο Ροχανί, αλλά οι πρώτες κυρώσεις ήδη “έπεσαν”

Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, λέει ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, απαντώντας στην επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τηνσυμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης του 2015.

«Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν το ιρανικό έθνος να υποχωρήσει με το να ασκούν πιέσεις στο Ιράν, με κυρώσεις και ακόμη με απειλές πολέμου…. Το ιρανικό έθνος θα αντισταθεί στις μηχανορραφίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ροχανί. Ο Ροχανί είπε ακόμη πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε πως η Τεχεράνη θα αποχωρούσε από την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο με το να καταβάλλει προσπάθειες να διασώσει τη συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν, είπε. «Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί, αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση… καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου ιρανικού Εξωτερικών δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον είναι μία απόπειρα να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε ήδη κυρώσεις εις βάρος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, τον οποίο κατηγορεί ότι συμμετείχε στη μυστική χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, σε βάρος άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας, ενός εκπροσώπου της Χεζμπολάχ τον οποίο κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τη δύναμη Quds των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και σε βάρος της τράπεζας Al-Bilad, με έδρα το Ιράκ και του διευθυντή της.

Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις παράνομες και προειδοποίησε πως αν αποτύχουν οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας, θα προχωρήσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να δουν πώς μπορούν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για το πώς οι εταιρίες τους θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον θα αρχίσει την επαναφορά των κυρώσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η συνάντηση ήταν μια καλή αρχή αλλά θέλει να δει τις εγγυήσεις να υλοποιούνται. Οι Ευρωπαίοι και οι Ιρανοί έχουν αναθέσει τώρα στους εμπειρογνώμονες να προτείνουν πολύ σύντομα κάποια μέτρα και θα συναντηθούν εκ νέου στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ