Ρωσική επιθεώρηση στη “φωλιά” των νορβηγικών μαχητικών F-35!

Αίσθηση προκαλεί η είδηση της επιθεώρησης της αεροπορικής βάσης Ørland της νορβηγικής Αεροπορίας, όπου σταθμεύουν τα ολοκαίνουρια μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, από αξιωματικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων! Μην ανησυχείτε, ούτε αστείο είναι, ούτε όμως και παράνομο!

Η επίσκεψη – επιθεώρηση αυτή οργανώθηκε στο πλαίσιο των εν ισχύ διεθνών συνθηκών και κυρίως με τη Σύμβαση της Βιέννης του 2011 που επιτρέπει στις χώρες που την έχουν υπογράψει και επικυρώσει να επιθεωρούν το οπλοστάσιο των υπολοίπων χωρών. Όπως δηλαδή θα πράξουν και οι Νορβηγοί σε ρωσικές βάσεις, σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik.

Το ρωσικό αίτημα εστάλη στους Νορβηγούς στις 27 Νοεμβρίου και έγινε αποδεκτό μόλις την επόμενη ημέρα, σε μια σαφή ένδειξη των ειρηνικών διαθέσεων του Όσλο απέναντι στη Μόσχα και τον αμιγώς αμυντικό προσανατολισμό των εξοπλισμών τους. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά!

Η ρωσική αντιπροσωπεία έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης για την οργάνωση της βάσης τα υλικά που υπάρχουν, τα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών ενισχυμένων υποστέγων για την ασφαλή φύλαξη μαχητικών αεροσκάφών και ελικοπτέρων (επιθετικών και SAR).

Το πιο ενδιαφέρον μέρος της επίσκεψης ασφαλώς ήταν η «συνάντηση» με το πρώτο F-35 της νορβηγικής Αεροπορίας. Οι Ρώσοι, όπως ήταν φυσιολογικό, είχαν πολλές απορίες που αφορούσαν τόσο στα F-35 όσο και στις αποστολές της αεροπορικής βάσης. Οι οικοδεσπότες Νορβηγοί ήταν όσο πιο πολύ αναλυτικοί μπορούσαν, μέχρι ασφαλώς του ορίου όπου παρεμβάλλεται το εθνικό και επιχειρησιακό απόρρητο.

Τέτοιες επαφές πάντως βοηθούν, ώστε σε ανθρώπινο επίπεδο τουλάχιστον, οι σχέσεις να είναι θερμές, παρά το δριμύ χειμερινό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή…