Ρωσικές “υπηρεσίες” πίσω από τη δολοφονία Ουκρανού βουλευτή

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Ρώσος βουλευτή Ντένις Βορονένκοφ δολοφονήθηκε στο Κίεβο από εγκληματίες που εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Βορονένκοφ είχε διαφύγει στην Ουκρανία το 2016 και πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στο Κίεβο τον περασμένο Μάρτιο. Είχε καταθέσει κατά του Ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και είχε αποκαλύψει την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Άνδρες των ρωσικών υπηρεσιών σχεδίασαν την εξόντωση του μάρτυρα», δήλωσε ο εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο. «Αυτός που διέταξε τη δολοφονία του ήταν ο Βλαντιμίρ Ανατόλιεβιτς Τιουρίν, ένας εγκληματίας που ελέγχεται από τη ρωσική FSB», είπε και τόνισε πως το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοσή του.

Ο δικηγόρος του Τιουρίν πάντως δήλωσε πως ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες. Ο Βορονένκοφ είχε καταφύγει στην Ουκρανία δηλώνοντας πως τον καταδιώκει η FSB. Θεωρείτο ύποπτος για υπόθεση διαφθοράς και αναφορά του ονόματός του στα Panama Paper.

Η δολοφονία του από τον Πάβλο Παρσόφ, ένα πρώην μέλος εθνικιστικής ομάδας που πολέμησε κατά των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε σάλο. Ο δολοφόνος πυροβολήθηκε από σωματοφύλακα του βουλευτή και πέθανε λίγο αργότερα.

Ο Τιουρίν είχε εμπλακεί το 2012 σε υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε την έκδοσή του στην Ισπανία όπου είχε αναπτύξει τη συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά…