Ρωσία: Ο κλέψας, του κλέψαντος και ο πόλεμος ισχύος στο Κρεμλίνο

Τα πυρά του σε στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστρεψε στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Πούτιν με την κατηγορία της δωροληψίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να εγκρίνει της αγορά από την Rosneft των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Basneft, μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του πέρυσι να τα εισπράττει, μιλώντας για προβοκάτσια εναντίον του για να τον ενοχοποιήσουν…

Ο Ουλιουκάγιεφ κατηγορεί τον διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft Ίγκορ Σέτσιν κι έναν στρατηγό της ρωσικής αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφάλειας, της FSB, για στημένη υπόθεση – προβοκάτσια σε βάρος του, κάνοντας λόγο για ψευδή αναφορά του Σέτσιν επί της οποίας βασίστηκε όλο το κατηγορητήριο, ενώ στο παρελθόν έχει μιλήσει για διαφθορά της FSB.

Ενδιαφέρον έχει βέβαια και η απαγόρευση βιντεοσκόπησης και φωτογράφισης εντός της δικαστικής αίθουσας όπου εξελίσσεται η ακροαματική διαδικασία. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ευδιάθετος και στα χέρια είχε το βιβλίο του Άντον Τσέχοφ, «Η δολοφονία», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως αντιμετωπίζει τη δίωξή του.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές καταγραφές του σε τηλεφωνικές συνομιλίες όσο και αποδοχή του να πάει στα γραφεία της Rosneft να εισπράξει το ποσό, το οποίο έβαλε στο πορτ-μπαγάζ του αυτοκινήτου του, εκεί που εντοπίσθηκε από τις αρχές ασφαλείας και κατασχέθηκε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ουλιουκάγιεφ υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι το κατηγορητήριο που εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, διαφέρει από εκείνο που τους είχε δοθεί και πως οι διαφορές που υπάρχουν συνιστούν παράβαση. Ο εισαγγελέας απέρριψε τις αιτιάσεις με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται κάπου ρητώς ότι στο δικαστήριο πρέπει να επαναληφθεί επί λέξει το κατηγορητήριο, χωρίς αλλαγές…