Με συνδυασμό ικανότητας και τύχης η Ρεάλ Μαδρίτης, “βασίλισσα” της Ευρώπης

Ο μεγάλος τελικός του Κιέβου είναι πια παρελθόν. Πέρασε στην Ιστορία. Διεξήχθη ανάμεσα σε δυο πολύ μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ, δυο ομάδες με φίλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Ήταν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα, αν και αφήνει πολύ πικρή γεύση για τους φίλους της Λίβερπουλ.

Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε όχι τόσο στο επίπεδο των ικανοτήτων των δυο ομάδων, αλλά στον τομέα τη ψυχολογίας. Η αποχώρηση του Μο Σαλάχ λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου του παιχνιδιού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια του παιχνιδιού.

Η ψυχολογία άλλαξε άρδην. Ενώ η Λίβερπουλ πίεζε με έξι τουλάχιστον ποδοσφαιριστές ψηλά, κοντά στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου με σκοπό να αποδιοργανώσει το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της Ρεάλ Μαδρίτης: Τη συνεχή καλή κυκλοφορία της μπάλας, μέχρι να βρεθεί ο τρόπους εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας.

Η κατάσταση άλλαξε, όχι επειδή ο ρόλος του Σαλάχ στην αμυντική λειτουργία και το πρέσινγκ είναι πολύ καθοριστικός, αλλά διότι οι της Λίβερπουλ επηρεάστηκαν από την έξοδο του μεγάλου τους αστεριού, δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο, τη Ρεάλ, να ισορροπήσει το παιχνίδι.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας ήταν η τραγική εμφάνιση του τερματοφύλακα που επέλεξε να υπερασπιστεί την εστία της Λίβερπουλ ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο Κάριους μπήκε στην ομάδα μετά από γκέλες του Μινιολέ στην Premier League.

Αποδείχθηκε όμως στην πράξη, με τον πιο τραυματικό τρόπο, ότι η Λίβερπουλ στη θέση του γκολκίπερ έπασχε σοβαρά, παρουσίαζε μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Δυο τραγικά λάθη, τα οποία δύσκολα γίνονται και στη τρίτη και τέταρτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, κανείς θα πρέπει να σταθεί και σε αυτό τον τεράστιο Ουαλό ποδοσφαιριστή, τον Γκάρεθ Μπέιλ, του οποίου οι «μετοχές» στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» ήταν πεσμένες, όπως άλλωστε και της ομάδας του, η οποία όμως κατόρθωσε να σηκώσει την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μπέιλ έδειξε την τεράστια αξία του με το φοβερό γκολ που πέτυχε με ανάποδο ψαλίδι, ένα γκολ που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου. Και το γκολ που σφράγισε τη νίκη της Ρεάλ, ήρθε από ένα σουτ – κεραυνό του Μπέιλ.

Η κίνηση της μπάλας κατά τη διαδρομή της προς την εστία της Λίβερπουλ, παραπλάνησε τον τερματοφύλακα που τοποθέτησε τα χέρια του λανθασμένα κατά… ένα εκατοστό, με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα.

Μπορεί η Ρεάλ να θριάμβευσε, όμως δεν υπάρχει πιο φθηνός τρόπος να χάσεις έναν τελικό, σύμφωνα με τα λόγια του πολύπειρου Χρήστου Σωτηρακόπουλου που μετέδωσε τον αγώνα…