Πρώτη δημόσια εμφάνιση του κινεζικού Y-20 στρατηγικών μεταφορών (vid.)

Η Κίνα ανακοίνωσε πως τα πρώτα πέντε μεταγωγικά Υ-20 εντάχθηκαν σε υπηρεσία ενταγμένα στη Διοίκηση Δυτικού Θεάτρου Επιχειρήσεων. Αν και εντάχθηκαν επισήμως σε υπηρεσία το 2016, τα Υ-20 είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται.

Τα αεροσκάφη εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο στην πόλη Κουόνκγλαϊ στην περιοχή του Σιτσουάν. Είναι η πρώτη φορά του τα εντυπωσιακά αεροσκάφη εμφανίζονται δημόσια μετά την ένταξή τους σε υπηρεσία.

Αυτή την στιγμή η προαναφερθείσα διοίκηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, αξιοποιεί επιχειρησιακά αεροσκάφη Υ-8 και Υ-7. Τα Υ-20 θα δράσουν συμπληρωματικά στους παλαιότερους τύπους. «Η Κίνα διαθέτει πάνω από 100 μεταγωγικά αεροσκάφη, αριθμός μικρός για τις ανάγκες της», ανέφερε Κινέζος πιλότος.

Το Υ-20 έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 200 τόνων και μπορεί να μεταφέρει φορτία και προσωπικό σε μεγάλες αποστάσεις με κάθε καιρό. Κατασκευάζεται από την Xi’an Aircraft Industry, θυγατρική της Aviation Industry Corporation of China.

«Τα Υ-20 θα βελτιώσουν δραματικά την κατάσταση και θα επιτρέψουν στην Κίνα να συνεισφέρει περισσότερο στη διεθνή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας», ανέφερε Κινέζος αναλυτής. Οι Κινέζοι έχουν σε διαδικασία πιστοποίησης το αεροσκάφος σε ρόλο AWACS, ενώ το προωθούν και για εμπορική χρήση.