“Προσομοίωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ”…

Ο στρατηγός Ράιχο Τέρας, αρχηγός των εσθονικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η Ρωσία προσομοίωσε μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του ΝΑΤΟ κατά την τελευταία άσκηση Zapad (Δύση) που διεξήγαγε πρόσφατα μαζί με τη Λευκορωσία. Επίσης η άσκηση είχε ως στόχο να επιδείξει την ικανότητα της Ρωσίας για ταχεία συγκέντρωση στρατευμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα ενόψει μια σύγκρουσης.

Η άσκηση έλαβε χώρα στη Λευκορωσία, την περιοχή του Καλίνινγκραντ και στη Βαλτική θάλασσα μεταξύ 14 και 20 Σεπτεμβρίου 2017 για την αντιμετώπιση ανταρτών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ρωσική Zapad 2017, ήταν προσομοίωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του ΝΑΤΟ. Δεν στόχευε μόνο στις Βαλτικές χώρες αλλά ήταν άσκηση ενός θεάτρου επιχειρήσεων από τη Βόρεια μέχρι τη Μαύρη θάλασσα. Η κλίμακα της άσκησης ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι επισήμως ανακοινώθηκε».

Αυτό είπε ο στρατηγός στη γερμανική Bild, η οποία τον Δεκέμβριο είχε γράψει ότι η άσκηση «δεν ήταν αμυντική όπως διατείνονταν οι Ρώσοι, αλλά το σενάριο προέβλεπε μεγάλης κλίμακας πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ», επικαλούμενη αναλυτές.

Η εφημερίδα έγραψε ότι στην άσκηση δεν συμμετείχαν οι 12.700 άνδρες που παραδέχτηκε η Μόσχα, αλλά σχεδόν τριπλάσιοι – 12.000 στις Βαλτικές χώρες, πάνω από 10.000 άνδρες στα σύνορα με Φινλανδία και Νορβηγία και οι 12.700 στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης οι δυνάμεις Ρωσίας και Λευκορωσίας αμύνονταν κατά τριών υποθετικών αντιπάλων. Για το ΝΑΤΟ η άσκηση αποτελεί ρωσική επίδειξη δύναμης, αλλά και πιθανή απόπειρα της Μόσχας να αναπτύξει κρυφά στρατεύματά της στη Λευκορωσία.

Ο φόβος κυριαρχεί ειδικά στις Βαλτικές χώρες. Η πρόεδρος της Λιθουανίας είχε κάνει λόγο για συμμετοχή 100.000 Ρώσων στρατιωτών στην άσκηση. «Το Κρεμλίνο μελετά επιθετικά σενάρια κατά των γειτόνων του εκπαιδεύοντας τον ρωσικό στρατό να επιτεθεί στη Δύση. Η εν λόγω άσκηση αποτελεί επίσης επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου με στόχο να προκαλέσει ανησυχία και φόβο», είχε πει.