Προεδρικό Μέγαρο: Χαμηλοί τόνοι αλλά και διπλωματικές αιχμές

Οι ομιλίες των δυο προέδρων στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου στο προεδρικό μήνυμα κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους με συμφιλιωτική διάθεση. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κύριος Παυλόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι έχουμε τη βούληση» να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. «Δοκιμαζόμαστε από έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή που ΔΕΝ είμαστε υπεύθυνοι», είπε στη συνέχεια ο Έλληνας πρόεδρος, μια αναφορά που λογικά θα συζητηθεί ευρέως και δεν μπορεί να γίνει κατανοητή πλέον του πλαισίου των αβροτήτων…

«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό», συνέχισε, καθότι εκεί μπορεί «να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και τους κινδύνους της». Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρόεδρος, πιστεύουμε ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είμαστε αποφασισμένοι να σας βοηθήσουμε.

Δεν πρέπει ότι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας, είπε ο ΠτΔ, ζητώντας «να στηριχτούμε πάνω σε ό,τι μας ενώνει», καθώς αυτά που ενώνουν τους λαούς μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν.

Του ευχήθηκε «καλή δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων» του «υπό τις δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε», προσθέτοντας ότι «έχετε και τη δύναμη και τη φρόνηση» να τα καταφέρετε…

Παίρνοντας τον λόγο ο κύριος Ερντογάν, είπε ότι Έλληνες και Τούρκοι βείναι «δυο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα» κι έχουν «προαιώνια ιστορία». Στην Τουρκία «υπήρχαν Ρωμιοί πολίτες που ξεπερνούσαν τους 10.000» (σ.σ. μόνο;), «παρόμοια έχουμε ομοεθνείς που ζουν στην Ελλάδα». Αυτή η συνύπαρξη έχει αποδείξει ότι μπορούμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο,
με ενότητα, συνύπαρξη και αλληλεγγύη.

Λόγω των προβλημάτων στην περιοχή, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η συνεργασία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προσδιόρισε ως πεδία συνεργασίας τον τουρισμό, το στρατιωτικό πεδίο και την οικονομία. Επίσης, «συμπολίτες μου κάνουν επενδύσεις, τους συναντώ τακτικά και μαθαίνω τις σκέψεις τους».

Κοιτώντας προς το μέλλον σκεπτόμαστε ότι πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν, συνέχισε ο κύριος Ερντογάν, λέγοντας πως «αν λάβουμε τα μαθήματα η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί… θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε πως «αυτή τη στιγμή οι επενδυτές σε Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν επενδύσεις σε τρίτες χώρες», ώστε να χτίσουμε διαφορετικό μέλλον. Εκεί πέρασε… στο «παρασύνθημα».

«Στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας», κάνοντας λόγο για τον αγωγό TAP, αλλά και τους ενεργειακούς πόρους, το φυσικό αέριο. Τέλος, χαρακτήρισε «πολύτιμο» το ότι η Τουρκία έχει δίπλα της την Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία στη ΕΕ και ευχαρίστησε την Ελλάδα.

Εκεί, καταλήγοντας, αποκάλεσε σημαντική «τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», εννοώντας προφανώς τους οπαδούς του ιμάμη Γκιουλέν και όχι το ISISD, έναν διπλωματικό τρόπο να επαναφέρει το θέμα των 8 αξιωματικών και των υπόλοιπων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.