Πήραμε το μάθημα μετά την τουρκική ψυχολογική επιχείρηση μέσω της ΕΡΤ;

Ένα δημοψήφισμα παρωδία για την αλλαγή του πολιτειακού καθεστώτος σε προεδρικό έγινε πριν μερικούς μήνες στη γειτονική Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν παρουσίασε εαυτόν ως θριαμβευτή σε μια προπαγανδιστική ομιλία που διήρκεσε για περισσότερο από τριάντα λεπτά. Όλα τα τουρκικά κανάλια μετέδωσαν ζωντανά την ομιλία εκείνη. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να πράξουν και διαφορετικά.

Του Νίκου Μιχαηλίδη

Αυτό το οποίο όμως προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και ερωτήματα είναι ότι την ομιλία αναμετέδωσε ζωντανά και η ΕΤ1, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, οι πολίτες της Ελλάδας, ωσάν να επρόκειτο για υπηκόους Τουρκίας, εκτέθηκαν σε κρατική τουρκική προπαγάνδα στα ελληνικά, διαμέσου της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, την οποία πληρώνουν με τους φόρους τους!

Κανένα άλλο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο δεν διέπραξε τέτοιο επικοινωνιακό και πολιτικό ατόπημα! Τα ξένα δίκτυα μετέδωσαν το γεγονός του δημοψηφίσματος με σύντομα ρεπορτάζ και δικό τους σχολιασμό. Ενώ, από την άλλη, οι Έλληνες πολίτες έγιναν δέκτες μιας ιδιότυπης ψυχολογικής επιχείρησης από τον αρχηγό του τουρκικού κράτους με τη διαμεσολάβηση της ελληνικής τηλεόρασης, για περισσότερο από μισή ώρα.

Επικίνδυνη προσέγγιση

Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι αυτό συνέβη στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της υποστήριξης της «δημοκρατίας» στην Τουρκία. Πρόκειται, όμως, για αφελή έως και επικίνδυνη προσέγγιση και για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΓΝΩΣΤΗ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ