Ποιο είναι το ιρανικό stealth UAS που κατέρριψε F-16I των Ισραηλινών; (vid.)

Διαστάσεις θρίλερ όμοιο με αυτά που συνέβαιναν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λαμβάνει το περιστατικό της κατάρριψης του ιρανικού UAV από Ισραηλινό ελικόπτερο AH-64D Apache και της καταστροφής του κλωβού ελέγχου του Ιρανικού UAV από Ισραηλινό F-16I Block 52 Sufa.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το Ιρανικό UAV που καταρρίφθηκε από τους Ισραηλινούς στις 04.25 το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, ενώ προσπαθούσε να εισέρθει στον εναέριο χώρου Ισραήλ από την Συρία είναι κατά πάσα πιθανότητα το UAS κρούσης Saeqeh, το οποίο αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του Αμερικανικού stealth UAS RQ-170 που οι Ιρανοί κατάφεραν να υφαρπάξουν από τους Αμερικανούς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011.

Το RQ-170 Sentinel αποτελούσε για χρόνια ένα μυστικό σύστημα συλλογής πληροφοριών τεχνολογίας stealth (το σχήμα του UAS είναι ιπτάμενα πτέρυγα χωρίς κάθετο ουραίο) των ΗΠΑ, το οποίο επιχειρούσε από την αεροπορική βάση του Kandahar κατασκοπεύοντας το Ιράν με τα εξελιγμένα συστήματα συλλογής πληροφοριών που διέθετε.

Όπως αποδείχτηκε οι Ιρανοί με την βοήθεια ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κατάφεραν να υφαρπάξουν τον έλεγχο του RQ-170 Sentinel από τους Αμερικανούς χειριστές τους. Ακολούθησε η παρουσίαση του ιρανικού αντιγράφου του RQ-170 Sentinel στις 11 Μάιου του 2014 δηλ. δυόμισι χρόνια αφότου το αμερικανικό UAV έπεσε στα ιρανικά χέρια.

Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016 η βιομηχανία της χώρας παρουσίασε επίσημα το UAS κρούσης Saeqeh, το οποίο αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του αμερικανικού συστήματος RQ-170 Sentinel και το οποίο μπορεί να φέρει εξωτερικό στο κάτω μέρος της ατράκτου του μέχρι και 4 κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους.

Το νέο σύστημα το οποίο επιχειρησιακά ανήκει στο δυναμικό των Φρουρών της Επανάστασης, ενσωματώνει τις τεχνολογίες που οι Ιρανοί κατάφεραν να αντιγράψουν από το RQ-170 Sentinel, ενώ κατάφεραν να βελτιώσουν τομείς στους οποίους το αμερικανικό σύστημα αντιμετώπιζε αδυναμίες.

Σύμφωνα με το βίντεο και τις φωτογραφίες που οι Ισραηλινοί αποδέσμευσαν από την αναχαίτιση του Ιρανικού UAS, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το αεροσκάφος έχει σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας το οποίο ομοιάζει εντυπωσιακά με το UAS κρούσης Saeqeh σύμφωνα με τις φωτογραφίες που οι Ιρανοί δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2016.

Εκτιμάται ότι οι Ιρανοί μετά από χρόνια δοκιμών, επιθυμούσαν να δοκιμάσουν την απόδοση του UAS Saeqeh στην αεράμυνα του Ισραήλ, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία του Ισραήλ ότι τα ιρανικά όπλα είναι πιο κοντά στα εδάφη του Ισραήλ και πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Τελικά όπως αποδείχτηκε το σύστημα δεν ήταν και τόσο άτρωτο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αναχαίτιση του έγινε από ελικόπτερο AH-64D Apache. Αναμφίβολα το ζήτημα θα έχει συνέχεια αφού όπως φαίνεται οι Ιρανοί αξιοποιούν την παρουσία τους στην Συρία για να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των Ισραηλινών σε επιθέσεις αντίστοιχες με αυτή που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου