Πετούμενο κατά του α/φ F-35 “Adir” ή επεισόδιο με το συριακό S-200;

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου F-35I “Adir” (σημαίνει «ισχυρός» στα εβραϊκά) ενεπλάκη σε περιστατικό με… πουλί το οποίο συγκρούστηκε με το μαχητικό προκαλώντας δύο φθορές εξωτερικά στο αεροσκάφος! Το F-35 προσγειώθηκε τελικά με ασφάλεια στην αεροπορική βάση «Nevatim».

Η ισραηλινή Αεροπορία επιβεβαίωσε το περιστατικό, που είναι το πρώτο από τη στιγμή που δυο πρώτα «Adir» που παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2016εντάχθηκαν στον αεροπορικό στόλο με τη Μοίρα «Χρυσός Αετός» (Golden Eagle) που θα κηρυχθεί επιχειρησιακή μέχρι το τέλος του έτους,. Μέχρι στιγμή έχουν παραληφθεί εφτά (7) αεροσκάφη του τύπου.

Οι υπεύθυνοι δήλωσαν μάλιστα, ότι μετά από έλεγχο της ζημιάς που προκλήθηκε εξαιτίας των δυο χτυπημάτων στο αεροσκάφος, σε συνεργασία με τεχνικούς της κατασκευάστριας Lockheed Martin, αποφασίστηκε να μην γίνει κάτι περισσότερο από το να υποστεί τη συντήρηση και επιδιόρθωση ρουτίνας, για να είναι διαθέσιμο μετά από μερικές ημέρες.

Το περιστατικό ανακοινώνεται καθώς έγινε την ίδια μέρα κατά την οποία καταστράφηκε συριακό αντιαεροπορικό σύστημα S-200, με τους Σύρους να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να πλήξουν το αεροσκάφος.

Ωστόσο, τα δυο περιστατικά λογικά δεν συνδέονται, όπως αναφέρει και ο έγκυρος «Aviationist» που φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ, διότι αφενός η ισραηλινή Αεροπορία έχει αποδείξει πως δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα επιχειρώντας εντός συριακού εναέριου χώρου τόσο καιρό και αφετέρου εάν είχαν πετύχει το F-35 η ζημιά θα ήταν διαφορετική, ενώ θα ήταν μάλλον περιττό να «εφευρεθεί» σενάριο… με πτηνό για να καλυφθεί το πλήγμα.

Το να επλήγη με κάποιο απλό αντιαεροπορικό μοιάζει επίσης δύσκολο (μόνο από τύχη) για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, εκτός κι αν πια πετούσαν τόσο χαμηλά, ενώ τον ρόλο καταστροφής του S-200 που «κλείδωσε» στα ισραηλινά μαχητικά (δεν θα πετούσε ποτέ μόνο του το F-35 και όχι μόνο λόγω του ότι βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών) θα ανέλαβε κάποιο άλλο αεροσκάφος του «πακέτου».