Όποιος… ζαλίζεται, μη δει το ΒΙΝΤΕΟ με την επίδειξη αυτού του Gripen!

Το πολύ εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί καταγράφει τους ελιγμούς ενός μαχητικού Saab Gripen από κάμερα στο κράνος του πιλότου, ώστε να μας δώσει μια ιδέα για τις τρομακτικές φορτίσεις που δέχεται ο πιλότος, εν προκειμένω ο δοκιμαστής πιλότος της Saab, Άντρε Μπράνστρομ…

Δεξιά διακρίνεται ο δείκτης των «g» (gravity = βαρύτητα) που «παίζει» ανάμεσα στο +9 και το -3. Το αεροσκάφος είναι υποδείγματος C/D όπως αυτά που εξοπλίζουν τις αεροπορικές δυνάμεις της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρία, της Νότιας Αφρικής και της Ταϊλάνδης, όπως αναφέρει στο ενδιαφέρον θέμα του ο έγκυρος «Aviationist».

Η Βραζιλία έχει παραγγείλει 28 Gripen E και οκτώ Gripen F, σε πρώτη φάση και 72 ακόμα σε δεύτερη. Το Gripen έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011. Το Gripen E παρουσιάστηκε το 2016 και πέταξε για πρώτη φορά το 2017.

Αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του Gripen C/D ικανό να δρα στο μελλοντικό αεροπορικό πεδίο επιχειρήσεων σε περιβάλλον ΝCW (Network Centric Warfare).

Για αποστολές αέρος-αέρος το αεροσκάφος είναι πιστοποιημένο να φέρει κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, AMRAAM, IRIS-T και AIM-9, ενώ διαθέτει ραντάρ AESA και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.