Ολοταχώς για την πρώτη πτήση πάνω από θάλασσα το κινεζικό AG600 Jiaolong!

Το νέο κινεζικό ελικοφόρο αμφίβιο αεροσκάφος Jiaolong, θα εκτελέσει την παρθενική του πτήση πάνω από τη θάλασσα στο δεύτερο μισό του έτους, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Aviation Industry Corporation of China.

Το AG600 Jiaolong, το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην κατηγορία του, διαθέτει τέσσερις κινητήρες turboprop και έχει εκπέτασμα 40 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 50 άτομα και τριμελές πλήρωμα και έχει ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. με ταχύτητα πλεύσης 480 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το Jiaolong έχει το μέγεθος ενός Boeing 737. Εκτέλεσε την πρώτη του πτήση στα τέλη του 2017 και προσθαλασσώθηκε σε έναν ταμιευτήρα νερού στην κεντρική Κίνα στην επαρχία Χουμπέι, από όπου τώρα θα εκτελέσει την πρώτη του αποθαλάσσωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία από τα 50.000 απάρτια του αεροσκάφους το 98% κατασκευάζεται στην Κίνα, ενώ προβλέπεται η χρήση του και ως πυροσβεστικού. Στη διαμόρφωση αυτή θα μπορεί να κάνει λήψη έως και 12 τόνων νερού μέσα σε 20 δευτερόλεπτα και να κάνει ρίψεις σε απόσταση μέχρι 1.600 χιλιόμετρα.

Η Νέα Ζηλανδία και η Μαλαισία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του αεροσκάφους. Αναλυτές πάντως θεωρούν ότι η Κίνα θα το χρησιμοποιήσει και για την ενίσχυση των συμφερόντων της στη νότιο Σινική Θάλασσα.