Ολοκλήρωση δοκιμών του ιστού ÇAFRAD της TF-2000, επί τουρκικής φρεγάτας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του ολοκληρωμένου ιστού αισθητήρων ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) της εταιρείας ASELSAN ο οποίος θα τοποθετηθεί επί του υπό σχεδίαση καταδρομικού αεράμυνας περιοχής του προγράμματος TF-2000. Οι δοκιμές του συστήματος πραγματοποιήθηκε επί μιας φρεγάτας κλάσης Gabya (O.H. Perry) η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο δοκιμών.

Για λόγους οικονομίας και μη αχρήστευσης του πλοίου οι Τούρκοι τοποθέτησαν τον ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων ÇAFRAD στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας και τον συνέδεσαν με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) του πλοίου το οποίο είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής και του οποίου βελτιωμένη έκδοση θα εξοπλίσει στο μέλλον τα τέσσερα πλοία του προγράμματος TF-2000.

Ο ολοκληρωμένος τουρκικός ιστός αισθητήρων ÇAFRAD συγκεντρώνει μέσα σε ένα μεταλλικό πύργο το σύνολο των αισθητήρων που χρειάζεται ένα πολεμικό πλοίου όπως ραντάρ έρευνας, σύστημα ESM, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία ASELSAN, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων ÇAFRAD, θα περιλαμβάνει ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω:

  • Την κεραία IFF (STANAG 4193 compliant Mode 1/2/3/C/S/5 interrogation με εμβέλεια 450 χλμ),
  • Τις τέσσερις κεραίες του Radar πολλαπλών λειτουργιών αέρος/επιφανείας χαμηλά ιπτάμενων στόχων (X-Band, ενεργού φασικής διάταξης, με εμβέλεια 150 χλμ και δυνατότητα παρακολούθησης άνω των 1000 στόχων ταυτοχρόνως),
  • Τις τέσσερις κεραίες του Radar κατάδειξης στόχων (X-Band, ενεργού φασικής διάταξης, ημι-ενεργού καθοδήγησης αντιαεροπορικών πυραύλων, με εμβέλεια 150 χλμ) και
  • Τις τέσσερις κεραίες του Radar έρευνας αέρος/επιφανείας μεγάλης απόστασης (S-Band, ενεργού φασικής διάταξης, με εμβέλεια 450 χλμ, με δυνατότητα παρακολούθηση άνω των 2.000 στόχων).