Ο Παγκόσμιος ιστός κλείνει τα 29… Τι λέει ο εφευρέτης του για τους κινδύνους

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) γιορτάζει στις 12 Μαρτίου τα 29α γενέθλια του και ο Βρετανός εφευρέτης του Σερ Tim Berners-Lee επέλεξε τη μέρα για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Berners-Lee, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή του Ιδρύματός του, World Wide Web Foundation, με τίτλο “Το διαδίκτυο απειλείται. Ελάτε μαζί μας να παλέψουμε γι αυτό” (“The web is under threat. Join us and fight for it”).

Στην επιστολή αναφέρει ότι η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να ξεπεράσει ένα σημαντικό ορόσημο. Για πρώτη φορά στην ιστορία περισσότεροι από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 50%; Η πρόσβαση ή όχι στο διαδίκτυο είναι ένα χαρακτηριστικό που εντείνει την ανισότητα.

«Οι απειλές για το Web είναι πολλές και πραγματικές», επισημαίνει, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δουλεύει για τους ανθρώπους» και όχι το διαδίκτυο «να χρησιμοποιείται ως όπλο μαζικής κλίμακας».

Προειδοποιεί ότι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και το Twitter έχουν αποκτήσει υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην αγορά, προωθούν την παραπληροφόρηση και την παραπλανητική πολιτική διαφήμιση, ενώ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.