Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στη Λέσχη Μπίλτερμπεργκ στο Τορίνο της Ιταλίας

Με… Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την ημέρα και τον τόπο διεξαγωγής της ετήσιας συνάντησής της η «μυστικιστική» και παρουσιαζόμενη από τη γνωστή συνωμοσιολογία ως «σκιώδης κυβέρνηση του πλανήτη» (τα ίδια λένε για την «Τριμερή» και μερικές ακόμα διοργανώσεις), περίφημη ως εκ τούτου Λέσχη Μπίλτερμπεργκ. Για τα ελληνικά ενδιαφέροντα ξεχωρίζει η παρουσία του επίδοξου πρωθυπουργού και προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη!

Καταρχάς, να πούμε ότι η συνάντηση θα γίνει από αύριο μέχρι την Κυριακή (7-10 Ιουνίου) στο Τορίνο της Ιταλίας. Είναι η 66η συνάντηση της «Λέσχης». Σλυμφωνα με το Δελτίο Τύπου, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 131 προσκεκλημένοι από 23 χώρες. Πρόκειται για πολιτικούς και ηγετικές προσωπικότητες από τον τομέα της βιομηχανίας, της οικονομίας / χρηματοοικονομικής, της ακαδημίας (πανεπιστημιακοί) και των μέσων ενημέρωσης.

Η λίστα των συμμετεχόντων έχει ανακοινωθεί στο διαδίκτυο, άρα εκ των πραγμάτων ο «μυστικιστικός» χαρακτήρας της συνάντησης έχει πλέον εκλείψει, προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών που έκαναν καριέρα ψάχνοντας να βρούνε τις σκοτεινές δυνάμεις που ελέγχουν την υφήλιο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουμε τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», εταιρίας-κόσμημα και ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα με παρουσία σε πολλά σημεία της υφηλίου.

Όσον αφορά τα αντικείμενα που θα συζητηθούν στη «Λέσχη», σύμφωνα πάντα με όσα έχουν ανακοινωθεί είναι τα ακόλουθα:

1. Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη
2. Η πρόκληση της ανισότητας
3. Το μέλλον της εργασίας
4. Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence)
5. Οι ΗΠΑ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές
6. Ελεύθερο εμπόριο
7. Η παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ
8. Ρωσία
9. Χρήση κβαντικών υπολογιστών (Quantum computing)
10. Σαουδική Αραβία και Ιράν
11. «Ο κόσμος μετά την αλήθεια» (The “post-truth” world)
12. Τρέχοντα γεγονότα

Η «Λέσχη Μπίλτερμπεργκ» ιδρύθηκε το 1954, με διακηρυγμένο στόχο διά της διεξαγωγής μιας συνάντησης σε ετήσια βάση, να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Οι συζητήσεις έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, με τους συμμετέχοντες να έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες των οποίων γίνονται κοινωνοί, όχι όμως και να τις «ταυτοποιήσουν» με κάποιον από τους συμμετέχοντες. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι δεν τηρούνται πρακτικά ούτε συντάσσεται κάποια έκθεση πεπραγμένων μετά το πέρας της ετήσιας συνάντησης.

Σε μια άλλη ελληνικού ενδιαφέροντος πληροφορία, το παρόν από πλευράς Τουρκίας θα δώσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, αλλά και ο Ομέρ Κοτς, επικεφαλής του πανίσχυρου – αν και έχει πληγεί επί Ερντογάν – Ομίλου Κοτς. Προσκεκλημένη είναι και η πρωθυπουργός της Σερβίας. Εκεί θα είναι και ο Μουράτ Γετκίν, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Χουριέτ». Το πόσο ελεύθερα θα μιλήσει, παίζεται…

Κατά τα άλλα εκεί θα βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 (κατασκοπεία εξωτερικού), Σερ Τζον Σάουερς, αλλά και ο πολύς Δρ. Χένρι Κίσιντζερ, του οποίου μια πρόσφατη εργασία για την «Τεχνητή Νοημοσύνη» (AI: Artificial Intelligence) συζητήθηκε παγκοσμίως και θα αποτελέσει, όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα αντικείμενα που θα εξετασθούν στη συνάντηση.