Ο κουμπουροφόρος Ιβάν και περί του αν μετρούσε το γκολ του ΠΑΟΚ ή όχι…

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στη χώρα (σ.σ. ή μήπως μπανανία;) που ισχυρίζεται ότι είναι ευνομούμενο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πρόεδρος ομάδας και κατά τα φαινόμενα πανίσχυρος οικονομικός παράγοντας της χώρας με πολυσχιδή δράση, ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ, εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας κουμπουροφόρος με την εικόνα να παραπέμπει σε γκάγκστερ, αφού το όπλο είναι σε κοινή θέα, παίρνει την ομάδα και φεύγει από το γήπεδο.

«Πάπαλα» το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, λίγα λεπτά πριν λήξει, μετά τις καθυστερήσεις, τα «χασομέρια» που λέει και ο αγαπημένος μας καλτ αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου, παλαιότερα μεταμεσονύκτια ραδιοφωνική συντροφιά, τον παλιό καλό καιρό που πέρασε ανεπιστρεπτί…

Δίπλα του μια τρίφυλλη «ντουλάπα», σωματοφύλακας ο οποίος και μόνο με τη σωματική του διάπλαση μπορεί να τον προστατεύσει αν δεχθεί επίθεση… από αντιαρματικό! Αστειευόμαστε προφανώς, να είναι καλά και υγιής ο άνθρωπος και να μη χρειαστεί ποτέ να μετατραπεί σε ασπίδα για να προστατεύσει τον άνθρωπο που έχει αναλάβει, κάτι το οποίο κάνει για βιοπορισμό.

Δεν είναι αυτό το θέμα. Είτε λέγεται – παλαιότερα – Βαρδινογιάννης, είτε σήμερα Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Σαββίδης, ο κοινός παρονομαστής είναι η εικόνα της επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου, καθώς φαίνεται ΔΕΝ ισχύει για όλους εξίσου.

Η εικόνα για μια δυτική δημοκρατία είναι σοκαριστική και αυτό που εκπέμπει για την Ελλάδα στο εξωτερικό δεν είναι διόλου θετικό. Εάν ήμασταν Ρωσία, δεν θα έκανε εντύπωση σε κανέναν. Και δεν εννοούμε ότι εμείς είμαστε οι «καλοί» και αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) οι «κακοί».

Η συζήτηση αφορά κάποια γενικά χαρακτηριστικά, μια γενικότερη κουλτούρα και ψυχοσύνθεση που έχει επικρατήσει σε διαφορετικά κράτη. Δυστυχώς, η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, τραβάει τον δικό της δρόμο. Ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει.

Η εισβολή του Ιβάν… του τρομερού στο γήπεδο έγινε επειδή ακυρώθηκε ένα γκολ στην ομάδα του τον ΠΑΟΚ στο ενενηκοστό (90’) λεπτό της αναμέτρησης, δηλαδή το τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Πλέον η χώρα ξεχνάει τις συνήθεις μαλακίες του Ερντογάν, ξεχνάει την οικονομική κρίση, τις απειλές κ.λπ, κ.λπ., και θα κινηθεί στον αστερισμό ενός γκολ που έπρεπε να μετρήσει ή καλώς δεν μέτρησε. Τίποτα άλλο δεν μετράει. Η κουλτούρα και η ψυχοσύνθεση που λέγαμε…

Και σε μια διαβολική σύμπτωση της τύχης, πρόκειται για μια φάση που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της μπάλας ως «πόρνης» (σ.σ. φυσικά με τον άλλον ορισμό της ιδίας εννοίας θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για την περιγραφή της… επί χρήμασι εκδιδομένης, ας κρατήσουμε όμως τα προσχήματα.

Γίνεται το κόρνερ, παίρνει την κεφαλιά παίκτης του ΠΑΟΚ από το σημείο περίπου του πέναλντι (όλα καλά και νομιμότατα μέχρι τώρα) και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα, με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να πραγματοποιεί ανεπιτυχή εκτίναξη προς την πλευρά της μπάλας.

Που είναι το πρόβλημα; Στο ότι στην πορεία της μπάλας, σε θέση οφσάιντ που δεν αμφισβητείται από κανέναν, υπάρχει άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ. Ο κανονισμός λέει πως εάν επηρεάζει τη φάση, δηλαδή τη δυνατότητα του τερματοφύλακα να αντιδράσει ή/και εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στην εξέλιξη της φάσης, τότε το γκολ ακυρώνεται.

Κι εδώ αρχίζει η κόλαση! Γι’ αυτό την είπαν από καταβολής… ποδοσφαίρου «πόρνη»! Ένα εικοσάλεπτο έκαναν οι διαιτητές να βγάλουν άκρη και στο τέλος αποφάσισαν να ακυρώσουν το γκολ. Και άρχισε μετά το γλέντι!

Αν μας ρωτάτε εμάς τη γνώμη μας, μπορούμε να σας απαντήσουμε ότι με βάση όσα είδαμε και όσα γνωρίζουμε για τον κανονισμό ποδοσφαίρου, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα εάν το γκολ μέτραγε ή όχι, διότι στη φάση υπάρχουν δύο επιχειρήματα που το ένα δείχνει προς το «μετράει» και το άλλο στο «ΔΕΝ μετράει»!!!

Το επιχείρημα ότι το γκολ του ΠΑΟΚ πρέπει να μετρήσει, προκύπτει από το ότι ο παίκτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης 1) δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στο παίκτη που κάνει την κεφαλιά και τη μπάλα, άρα ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ δεν παρεμποδίζεται από παίκτη σε θέση οφσάιντ να δει την πορεία της απειλής για την εστία του! Πως τα λέμε!

Και 2) ότι από την κίνηση που κάνει προς τη μπάλα, παρότι αυτή γίνεται στην κατεύθυνση του ποδοσφαιριστή που ήταν σε θέση οφσάιντ, φαίνεται πως δεν παρεμποδίζεται! Απλά η εκτίναξη δεν ήταν έγκαιρη ώστε να προλάβει να διώξει τη μπάλα εκτός της εστίας του! Έλα όμως που υπάρχει και αντίλογος!

Το επιχείρημα λοιπόν που συνηγορεί υπέρ του ότι το γκολ του ΠΑΟΚ, ΔΕΝ έπρεπε να μετρήσει, είναι ότι από το replay της φάσης από μια συγκεκριμένη κάμερα από αυτές με τις οποίες η Novasports κάλυπτε τον αγώνα, φαίνεται επίσης ξεκάθαρα, ότι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που ξεκινά από μη αμφισβητήσιμη θέση οφσάιντ, κινείται προς την πορεία της μπάλας και μάλιστα με το αριστερό του πόδι προσπαθεί να τη στείλει στα δίχτυα! Άρα επηρεάζει τη φάση, άρα το γκολ ορθώς ακυρώθηκε!

Οπότε, ιδού γιατί είναι «πόρνη» η «στρογγυλή θεά» και ιδού για ποιον λόγο και οι δυο πλευρές έχουν επιχείρημα! Πρέπει να ακούσουμε τι έχουνε να πούνε οι καθηγητάδες διαιτησίας, αν υποτεθεί ότι είναι «αδέκαστοι», να βεβαιωθούμε εάν ο κανονισμός δεν έχει κάποιο κενό πάνω σε αυτή την ειδική περίσταση! Ζήτω η τρέλα!

Καταληκτικά, ό,τι και να έχει συμβεί, ό,τι και να ισχύει ή να μην ισχύει, κάποιος θα πρέπει να λογοδοτήσει για ποιον λόγο στον Ιβάν Σαββίδη επετράπη από την αστυνομία να εισέλθει όχι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στο ίδιο το γήπεδο οπλοφορώντας. Μάλλον κανείς δεν τόλμησε να τον ελέγξει; Σωστά κύριε αρχηγέ της αστυνομίας;

Κι αν μας πουν είναι σπίτι του, τότε να συμφωνήσει με την αστυνομία να αναλάβει αυτός το κόστος της ασφάλειας των αγώνων του ΠΑΟΚ στην Τούμπα αυτός. Όχι ο φορολογούμενος διά της αστυνομίας. Νίκο Τόσκα συμφωνείς;

Είμαστε βέβαιοι ότι θα το θέσεις το θέμα στον διατηρούντα εξαιρετικές σχέσεις με την κυβερνητική πλειοψηφία μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτη και του ΠΑΟΚ. Έτσι δεν είναι; Τότε να το συζητήσουμε εάν δικαιούται να εισέρχεται σε γήπεδο κουμπουροφόρος. Αυτά.