Ο χαμένος των γερμανικών εκλογών που “τελειώνει” πολιτικά Μερκελ-Σόιμπλε!

Ως «μεταστροφή» της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκού προϋπολογισμού περιέγραψε ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς τις σχετικές αναφορές στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ανταπόκρισή του.

«Στο μέλλον, στην μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, το θέμα δεν θα είναι πλέον να λέμε σε άλλες χώρες πώς θα χειριστούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά το να κάνουμε την ίδια την Ευρώπη ισχυρή στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Τόνισε ωστόσο ότι μια συζήτηση περί «κοινοτικοποίησης χρεών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «άνευ ουσίας», καθώς δεν επιτρέπεται από τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. «Κατά τα άλλα όμως η κάλυψη του κινδύνου αναφέρεται στο έγγραφο, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΜΣ σε νομισματικό ταμείο», δήλωσε ο Αρχηγός του SPD και σημείωσε ότι στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την ‘Αγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ακόμη ότι υπολογίζει στη θετική ανταπόκριση του κόμματός του στην εισήγηση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς, όπως είπε, «στις διερευνητικές πήραμε πολλά».

Ο Αρχηγός του SPD απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα θα γίνει μόνο στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του, ότι ακόμη και σε περίπτωση «μεγάλου» συνασπισμού, ο ίδιος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει το πολιτικό τέλος, ή στην καλύτερη περίπτωση η πολιτική υποβάθμιση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ και συνεπακόλουθα η οικονομική πολιτική που είχε ως αρχιτέκτονα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο χαμένος των γερμανικών εκλογών, το σοσιαλιστικό κόμμα SPD του Μάρτιν Σούλτζ, βγαίνει νικητής της διαπραγμάτευσης, σηματοδοτώντας το σταδιακό τέλος του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε.

Η εξαρτώμενη από τη Γερμανία, Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει να υπαγορεύει την οικονομική πολιτική που πρεσβεύει ο πρόεδρός της, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο, άρα γνωρίζει καλά όσα λέει και δεν αποτελούν απλώς πολιτικές δηλώσεις που θα εξειδικευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο…

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας φαίνεται πως θα υποχωρήσει με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να γνωρίσει στο προσεχές μέλλον, ακόμα και εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού, του αιώνιου εφιάλτη του σκληρού, έως απάνθρωπου, γερμανικού διδύμου…