Νέα κάννη βελτιώνει το οβιδοβόλο M777A2 (vid.)

Τις διαδικασίες για την παραγωγή σειράς μίας νέας χρωμιωμένης, σε όλο το μήκος της, κάννης διαμετρήματος 155 χλστ. για το χαμηλού βάρους, ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777A2 άρχισε το οπλοστάσιο (εργοστάσιο βάσης) Watervliet του Στρατού των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στο Watervliet την παραγωγή περισσότερων από 100 χρωμιωμένων, σε όλο το μήκος, καννών M776 Full-Bore Chrome Tubes για οβιδοβόλα M777A2 ενώ αντίστοιχη ποσότητα καννών θα κατασκευαστεί για το Σώμα των Πεζοναυτών.

Καθώς η παραγωγή των καννών απαιτεί τη χρησιμοποίηση υλικών μακρού χρόνου παράδοσης, οι νέες κάννες θα αρχίσουν να παραδίδονται στον Στρατό και το Σώμα Πεζοναυτών το 2019 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.

Η τοποθέτηση χρωμιωμένων καννών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 50% του ορίου ζωής και ταυτόχρονα θα επιφέρουν σημαντική διευκόλυνση στη συντήρηση και ιδιαίτερα στον καθαρισμό μετά τις βολές.

Ας σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι το χαμηλού βάρους ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 μπορεί να θεωρηθεί ως σύγχρονο οπλικό σύστημα (η παραγωγή σειράς άρχισε το 2005) εν τούτοις δεν διαθέτει χρωμιωμένη κάννη.

Κύριο χαρακτηριστικό του M777 είναι η εκτεταμένη χρήση τιτανίου στην κατασκευή όλων των κύριων δομικών συγκροτημάτων που μείωσε το βάρος του κατά 3.175 κιλά σε σχέση με το οβιδοβόλο M198 που αντικατέστησε χωρίς υποβάθμιση στο βεληνεκές, στην ακρίβεια, την ευστάθεια ή την αντοχή.

Το μέγιστο βεληνεκές του M777A2 ανέρχεται σε 30 χιλιόμετρα (με τη χρήση υποβοηθούμενων από ρουκέτα πυρομαχικών) ή 40 χιλιόμετρα με τη χρήση του πυρομαχικού ακριβείας Excalibur. Σήμερα σε υπηρεσία με τις μονάδες Πυροβολικού του Στρατού και του Σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται περισσότερα από 1.000 οβιδοβόλα M777/-777A2.

Οι δοκιμές των χρωμιωμένων καννών για το M777 άρχισαν το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 15 κάννες του τύπου στο πλαίσιο των φάσεων ανάπτυξης πρωτοτύπου και χαμηλού ρυθμού παραγωγής.

Το 2016 το Σώμα των Πεζοναυτών, συγκεκριμένα το 11ο Σύνταγμα Πεζοναυτών (11th Marine Regiment) πραγματοποίησε δοκιμές των νέων καννών στο Κέντρο Αεροεδαφικής Μάχης του Σώματος (Air Ground Combat Center) στο Twentynine Palms, της Καλιφόρνια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ειδικότερα ο καθαρισμός μετά τις βολές αποδείχθηκε πολύ ευκολότερος ενώ βλήθηκαν χιλιάδες βλήματα πριν οι νέες κάννες αρχίσουν να παρουσιάζουν ενδείξεις φθοράς. Τo Watervliet αποτελεί εργοστάσιο βάσης που ανήκει και λειτουργείται από τον Στρατό των ΗΠΑ και λειτουργεί συνεχώς από τον Πόλεμο του 1812. Διοικητικά υπάγεται στη Διοίκηση Διαχείρισης Κύκλου Ζωής (TACOM Life Cycle Management Command) της Διοίκησης Υλικού Στρατού (AMC: Army Materiel Command).