Νέα δοκιμασία εν όψει για τις σινοαμερικανικές σχέσεις λόγω του F-35;

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι η Ταϊβάν ετοιμάζεται να στείλει στις ΗΠΑ αίτημα για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, ρωτώντας πόσο κοστίζουν και αν/πότε θα είναι διαθέσιμα, με στόχο την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των γαλλικών Mirage 2000 της Dassault (56 από τα 60 που προμηθεύθηκε η νήσος τη δεκαετία του 1990).

Η είδηση διέρρευσε κατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικού υλικού Taipei Aerospace and Defence Technology Exhibition (TADTE), που διεξήχθη το διάστημα 19-21 Αυγούστου. Η ταϊβανέζικη Αεροπορία μάλιστα, έχει υπονοήσει ότι θα ενδιαφερόταν να προμηθευτεί τα μαχητικά F-35B, της έκδοσης δηλαδή βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL: short take-off and vertical landing).

Η επιλογή μοιάζει λογική, καθώς σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα είναι απόλυτα λογικό να αναμένεται μπαράζ πληγμάτων με το βαλλιστικό της οπλοστάσιο (βραχέως βεληνεκούς απαιτείται εξάλλου) και πυραύλους εδάφους-εδάφους τύπου κρουζ, με στόχο την καταστροφή των αεροδρομίων της νήσου.

Ακόμα κι αν όμως οι Αμερικανοί θα είχαν την πρόθεση να πουλήσουν τα μαχητικά στην Ταϊβάν, θύλακες μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο εγείρουν ενστάσεις, αναφέροντας ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να πουληθεί ένα οπλικό σύστημα με τόσα διαβαθμισμένα συστήματα στην Ταϊβάν, εξαιτίας της πολύ μεγάλης συχνότητας περιστατικών κατασκοπείας ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι.

Οι Αμερικανοί δεν είχαν αποδεσμεύσει ούτε πιο προηγμένες εκδόσεις του F-16, όπως τα Block 50/52, οπότε θα έμοιαζε λίγο περίεργο εάν ξαφνικά αποφάσιζαν να πουλήσουν F-35 στην Ταϊβάν. Αντ’ αυτού επελέγη «πακέτο» αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου με αιχμή του δόρατος το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), της Northrop Grumman.

Σκέψεις και εισηγήσεις υπάρχουν και για την ανάπτυξη εγχώριου προηγμένου μαχητικού (AIDF: Advanced Indigenous Defence Fighter) για την αντικατάσταση των Mirage, αλλά θα χρειαζόντουσαν την βοήθεια αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας.