Να καταθέσω, να μην καταθέσω πρόταση στον Καναδά για μαχητικό…

Η Boeing έπρεπε να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στον πολλών δισ. δολαρίων διαγωνισμό για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών για την καναδέζικη Αεροπορία, καθώς οι σχέσεις της εταιρείας με την Οτάβα είναι ιδιαίτερα τεταμένες… η προθεσμία έληγε στις 9 Φεβρουαρίου και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια απόφαση έλαβε!

Αν και η αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου απέρριψε αίτημα της Boeing κατά της καναδικής Bombardier για παράνομες επιδοτήσεις στις τιμές πώλησης πολιτικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ, αυτό μάλλον δεν αρκεί για να βελτιώσει τις σχέσεις με την καναδική κυβέρνηση που είναι «τραυματισμένες» σοβαρά.

Πάντως το δέλεαρ είναι υψηλό καθώς το πρόγραμμα προμήθειας 88 νέων μαχητικών για την Αεροπορία του Καναδά είναι ύψους 15-16 δισ. καναδικών δολαρίων. Η Boeing είχε προθεσμία μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου να καταθέσει την προσφορά της όπως προαναφέρθηκε, για F/A-18 Super Hornet που το ξέρουν στον Καναδά, ή για την τελευταία σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του F-15 Strike Eagle.

Κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας είχε πως η Boeing θα αναμένει να δει την αιτιολόγηση της απόφασης της Επιτροπής Εμπορίου. Ωστόσο, αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρόγραμμα προβάλει το F-35 Lightning II της μεγάλης αντιπάλου, Lockheed Martin, οπότε, ίσως με πρόσχημα τη διένεξη, να μην μπήκε στον κόπο να ρισκάρει μια ακόμα ήττα.