Μήπως η Τουρκία είναι η επόμενη απειλή για την ΕΕ και όχι η Ρωσία;

Η απειλή της ρωσικής «αρκούδας» ήταν ένας λόγος για να «ξυπνήσουν» τα ευρωπαϊκά επιτελεία. Μετά την ουκρανική κρίση, την κατάληψη της Κριμαίας από τα «πράσινα ανθρωπάκια», τις πτήσεις Tupolev Tu-95/Tu-160 πάνω από τον Ατλαντικό μέχρι και την Ισπανία, τα υποβρύχια που αποκαλύφτηκαν ανοιχτά της Σουηδίας, όλα αυτά δείχνουν πως η Ρωσία προσπαθεί να γίνει και πάλι στρατιωτικά μια Σοβιετική Ένωση.

Κάπου εκεί οι δυτικοί αναλυτές συνειδητοποίησαν πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να διαθέτουν χιλιάδες άρματα μάχης Τ-72/Τ-80/Τ-90, αυτοκινούμενα πυροβόλα, ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, και φυσικά τις απαραίτητες ανθρώπινες δυνάμεις για να επανδρώσουν όλα αυτά τα όπλα.

Φυσικά τα δυτικά επιτελεία θορυβήθηκαν, συνειδητοποίησαν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΕ είναι υποτυπώδεις μπροστά στην Ρωσική Αρκούδα, αλλά το αποτέλεσμα; μηδέν. Ανησυχία στα Επιτελεία, τα περισσότερα αναφέρουν πως οι ρωσικές τεθωρακισμένες μεραρχίες θα φτάσουν στις Βρυξέλλες σε ελάχιστο χρόνο, οι Βαλτικές Χώρες θα καταληφθούν σε λίγες ώρες κοκ.

Από την άλλη η διαθεσιμότητα των βασικών μέσων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είναι περίπου στο 30%, των γαλλικών στο 40%, ενώ Βέλγιο και Ολλανδία παλεύουν να καταφέρουν να στείλουν εναλλάξ μια μοίρα F-16AM στην Ιορδανία για να πολεμήσουν το ISIS. Μοίρα είπαμε; κάντε το Σμήνος.

Εξαίρεση φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο, που πουλάει τις φρεγάτες και το ελικοπτεροφόρο του με λίγα χρόνια σε υπηρεσία, κανιβαλίζει Typhoon, αλλά κατά τα λοιπά έχει δυο αεροπλανοφόρα με F-35B. A, και το βασικότερο, λίαν συντόμως θα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ισπανία και Ιταλία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα με τους παραπάνω, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Η Ιταλία παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα προχωρά σε μια μεγάλη δύναμη F-35A/B, η Ισπανία μάλλον το σκέφτεται. Απλά η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη να καλύψει το κενό της Βρετανίας στην Ένωση, ενώ βρίσκεται αρκετά πιο κοντά σε πραγματικά «επικίνδυνες» περιοχές.

Ξεχνώντας προσωρινά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει ιδιαίτερα «αγχωμένη» για την Ρωσία. Δεν ισχύει αυτό για την Πολωνία φυσικά, και άλλες χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλοκ, αλλά η οικονομική δυνατότητα αυτών των χωρών είναι μάλλον περιορισμένη. Τι συμβαίνει όμως; μήπως τελικά η Ρωσία δεν είναι άμεση απειλή; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ