Μια εκδήλωση εξαιρετικά επίκαιρη με νόημα για τα ελληνικά συμφέροντα

Ο Ισραηλινός ειδικός σε θέματα Αιγύπτου, Δρ. Ofir Winter, θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη αύριο (14.11) στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος- Deree College με θέμα: «40 Χρόνια από την ιστορική επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σαντάτ στο Ισραήλ.»

Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Φωτογραφίες από την ιστορική επίσκεψη Σαντάτ εκτίθενται στον χώρο της εκδήλωσης. (14 Νοεμβρίου, DEREE – Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ).

Ο Δρ. Winter είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικών Ερευνών Ασφάλειας (INSS) του Ισραήλ. Κατέχει διδακτορικό από το Τμήμα Μεσανατολικής και Αφρικανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για την Αίγυπτο, την Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση, τις σχέσεις κράτους-θρησκείας στον αραβικό κόσμο και το σύγχρονο ισλαμικό δίκαιο. Διδάσκει επίσης μαθήματα πάνω στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την οικονομία στον αραβικό κόσμο στο Κολλέγιο Shalem.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Δρ. Winter θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα τον Σαντάτ και τις σημερινές σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Τον Νοέμβριο του 1977, ο Μοχάμαντ Ανουάρ αλ Σαντάτ, έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος Πρόεδρος που επισκέφθηκε επίσημα το Ισραηλινό κράτος. Κατά την επίσκεψη του, έδωσε μια ιστορική ομιλία στην Ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ) καλώντας για ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Το γεγονός αυτό ήταν η μεγάλη καμπή για συμφιλίωση μετά από δεκαετίες συγκρούσεων και οδήγησε στην ιστορική συμφωνία ειρήνης στο Camp David των ΗΠΑ μεταξύ του τότε Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μενάχεμ Μπέγκιν και του Πρόεδρου Σαντάτ στις 26 Μαρτίου 1979. Η συμφωνία νομιμοποίησε τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών κρατών και ακολουθήθηκε από άλλες συμφωνίες ειρήνης όπως εκείνη μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας το 1994.