Μεγάλο αριθμό τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων Eitan παρήγγειλε το Ισραήλ

Παραγγελία για την κατασκευή εκατοντάδων τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων τύπου Eitan έδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ με στόχο την αντικατάσταση των παλαιών αλλά και διαρκώς εκσυγχρονισμένων ΤΟΜΠ τύπου Μ113.

Η απόφαση για αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα ελήφθη στις 11 Μαρτίου του 2018 και όπως αναφέρουν Ισραηλινές πηγές τα πρώτα Eitan θα παραδοθούν στο Στρατό του Ισραήλ το 2020. Το νέο 8×8 θωρακισμένο όχημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016, είναι ιδιαίτερα βαρύ για τροχοφόρο όχημα αφού το συνολικό τους βάρος φτάνει περίπου τους 35 τόνους.

Το Eitan μπορεί να κινηθεί στο οδόστρωμα με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, μεταφέρει 12 άνδρες εκ των οποίων οι τρείς είναι το πλήρωμα του, θα διαθέτει το σύστημα ενεργούς προστασίας από πυραύλους και αντιαρματικά όπλα τύπου Trophy διαθέτει θωράκιση ικανή να αντιμετωπίσει εκρήξεις από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ ο κατασκευαστής έχει προβλέψει για την εγκατάσταση πυργίσκου, ο οποίος μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλα των 30-40 χλστ.

Σημαντικά πλεονεκτήματα του Eitan είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής του περίπου στο μισό σε σχέση με το κόστος παραγωγής του ΤΟΜΑ Namer και υ ευκολία του να κινείται επί του οδοστρώματος.