Μεγάλη ανατροπή… 49,5 δισ. δολάρια για την Airbus στο Dubai Airshow!

Ενώ η αμερικανική Boeing ξεκίνησε εντυπωσιακά στο αεροπορικό σόου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι, με την «τοπική» Emirates να τοποθετεί παραγγελία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 40 αεροσκάφη Boeing 787-10 Dreamliner, ενώ απευθύνθηκε προειδοποίηση στην Airbus να αποδείξει ότι θα διατηρήσει για δέκα χρόνια ανοιχτή τη γραμμή παραγωγής για να λάβει νέες παραγγελίες, ο ευρωπαϊκός κολοσσός έκανε πριν λίγες ώρες τη ρελάνς ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά συμφωνία με πελάτη!

Η Airbus υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding), με την Indigo Partners που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων αερομεταφορέων για την προμήθεια 430 επιπλέον αεροσκαφών της οικογενείας A320neo. Πρόκειται για τις εταιρίες πολύ οικονομικής αερομεταφοράς Frontier Airlines (ΗΠΑ), JetSMART (Χιλή), Volaris (Μεξικό) και Wizz Air (Ουγγαρία).

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Airbus μέχρι στιγμής, αρχική πρόθεση είναι η προμήθεια 273 αεροσκαφών A320neo και 157 αεροσκαφών A321neo αξίας 49,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τον τρέχοντα τιμοκατάλογο της Airbus. Την ανακοίνωση έχει αναλάβει ο ίδιος ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Φράνκε της Indigo Partners.

Μένει να αποδειχθεί πως θα αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή η Emirates που ζητούσε εγγυήσεις για τη διατήρηση της γραμμής παραγωγής τουλάχιστον για μια δεκαετία, προτού τοποθετήσει νέες παραγγελίες για νέα αεροσκάφη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, δίνει νέο ενδιαφέρον στην «καθιερωμένη» ετήσια «μάχη» της Airbus με την Boeing για το ποια πλευρά του Ατλαντικού θα επικρατήσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση περισσοτέρων παραγγελιών…