Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Μάικ Πομπέο αναλαμβάνει από σήμερα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαδεχόμενος τον Ρεξ Τίλλερσον. Ο πρώην διοικητής της CIA είναι 54 ετών και έχει ιταλικές ρίζες.

Ο Πομπέο αποφοίτησε πρώτος από τη στρατιωτική σχολή του West Point και υπηρέτησε πέντε χρόνια στα σύνορα με την τότε Ανατολική Γερμανία.

Σπούδασε νομικά στο Χάρβαρντ και εργάστηκε δύο χρόνια ως δικηγόρος στην Ουάσιγκτον.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, αρχικά ως διευθύνων σύμβουλος στην Thayer Aerospac και μετά ως πρόεδρος στην Sentry International, που κατασκεύαζε συστήματα εξοπλισμού για πετρελαιοπηγές.

Ο Μάικ Πομπέο ήταν αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο στο οποίο εξελέγη για πρώτη φορά το 2010.

Είναι μέλος του Tea Party όπως και της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), του πανίσχυρου λόμπι που είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις του

Ο Πομπέο έχει διατυπώσει κατά καιρούς σκληρές θέσεις ενώ υπήρχαν αντιδράσεις κατά την επιλογή του ως αρχηγού της CIA. Ο Πομπέο έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του Γκουντάναμο και υποστηρίζει σθεναρά τα προγράμματα της NSA για την παρακολούθηση τόσο των Αμερικανών πολιτών όσο και των ξένων ηγετών. Είναι ο πολιτικός που έχει δηλώσει ότι, ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Το 2013, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, είχε πει ότι οι Μουσουλμάνοι ηγέτες που δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ είναι συνένοχοι των τρομοκρατών.

Τάσσεται κατά του περιορισμού εκπομπής ρύπων και είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Επίσης είναι κατά των αμβλώσεων

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό σαν αρχηγός της CIA επισκέφθηκε την Τουρκία, για συνομιλίες σχετικές με τη Συρία και την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.