Αρμενία: Μαχητικά Su-30SM απάντηση στα κινεζικά JF-17 των Αζέρων;

Διαπραγματεύσεις για την αγορά αριθμού μαχητικών πολλαπλών ρόλων Su-30SM πραγματοποιεί την περίοδο αυτή η Αρμενία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας ο οποίος φωτογραφήθηκε στο πιλοτήριο ενός ρώσικου Su-30SM που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην βάση Erebuni της Αρμενίας οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το ρώσικο μαχητικό επισκέφτηκε την βάση στην Αρμενία όπου φιλοξενείται το 3624ο Σμήνος της Ρωσικής Αεροπορίας το οποίο είναι εξοπλισμένο με 18 μαχητικά MiG-29 που προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Αρμενίας, αφού η Αεροπορία της Αρμενίας δεν διαθέτει αναχαιτιστικά, παρά μόνο 11 αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης τύπου Su-25.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αρμενία επιδιώκει την αγορά μαχητικών Su-30SM. Την πρώτη φορά που η Αρμενία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά Su-30SM το 2016 μαζί με μεταγωγικά Il-76 χωρίς όμως τότε να προχωρήσει το ζήτημα.

Η απόφαση της Αρμενίας να αποκτήσει ρώσικα μαχητικά τύπου Su-30SM πηγάζει από το ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν να αποκτήσει κινεζο-πακιστανικά μαχητικά τύπου JF-17 τα οποία θα αντικαταστήσουν ή θα συμπληρώσουν τα 13 MiG-29 που διαθέτει η Αεροπορία της χώρας.

Ακόμη και αν οι Αζέροι αποκτήσουν τα JF-17 η πρωτοβουλία των Αρμενίων και η θέληση των Ρώσων να πουλήσουν τα Su-30SM στο Γιερεβάν θα ανατρέψει προς όφελος της Αρμενίας την ισορροπία δυνάμεων στον εναέριο χώρο του Καυκάσου αφού το Su-30SM είναι σαφώς ανώτερο από το JF-17.

Ενδιαφέρον έχει και η γεωπολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η Μόσχα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί απέναντι στο Ερεβάν και το Μπακού, πουλώντας όπλα και στις δυο χώρες, παρότι βάση διαθέτει στην Αρμενία. Το καλύπτει επιχειρώντας να μεσολαβήσει σε διενέξεις όπως αυτή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η εν λόγω προμήθεια όμως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως έμμεση… τιμωρία στο Αζερμπαϊτζάν που επέλεξε άλλον προμηθευτή.