Κρετίνοι σε ήθος και “επικοινωνία” ή απλά κάνουν τις προσωπικές τους δημόσιες σχέσεις;

Λένε ότι το να μην αντιδράς εν θερμώ δείχνει σωφροσύνη, καθώς υπό το κράτος του θυμού μπορεί να πεις ή να κάνεις πράγματα τα οποία στη συνέχεια να μετανιώσεις. Αυτή ήταν η τακτική που ακολουθήσαμε στην υπόθεση που θα σας εξιστορήσουμε, διότι κατά τα άλλα όποιος ενέχεται στην εν λόγω αθλιότητα μας έκανε απλά έξαλλους.

Ας αφήσουμε τις εισαγωγές. Ποιος απαράδεκτος τύπος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ευθύνεται για την επιλεκτική διαρροή ενός θέματος κοινής λήψης, αυτό της συμμετοχής της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση των ισραηλινών που κινήθηκαν «επιθετικά» προς την Κρήτη με δεκάδες αεροσκάφη;

Θα πρέπει ασφαλώς να δικαιολογήσουμε τον χαρακτηρισμό. Μπορεί να φανεί παράξενο σε καραβανάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στουρνάρια ακόμα και στους στοιχειώδεις κανόνες επικοινωνίας, αλλά όταν εμείς μια μέρα νωρίτερα ανακαλύπτουμε το θέμα στα ισραηλινά μέσα και αναδημοσιεύουμε, με την ελληνική πλευρά να μην έχει ανακοινώσει οτιδήποτε, ανακύπτει ένα θέμα.

Ας υποθέσουμε ότι επελέγη η μη ανακοίνωση οποιασδήποτε πληροφορίας, το οποίο είναι μια λογική και κατανοητή επιλογή. Το πρώτο ερώτημα είναι, πόσο δύσκολο βρίσκουν στο ΓΕΑ, στο ΓΕΕΘΑ ή όποιον άλλον εμπλέκεται στην έγκριση τέτοιων δραστηριοτήτων, να σηκώσει το ρημάδι το τηλέφωνο και να συνεννοηθεί με τους Ισραηλινούς τι σκοπεύουν να κάνουν αυτοί στο επικοινωνιακό «κομμάτι», ώστε να συντονιστούν στοιχειωδώς οι δυο χώρες.

Πες ότι παραλήφθηκε. Με ποια λογική αυτό που ανακοινώνει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το γενικό επιτελείο της συμμαχικής μας χώρας, αποδεσμεύοντας και σχετκές φωτογραφίες, εδώ κάποιος… λεβέντης αποφασίζει να το διαρρεύσει επιλεκτικά και όλοι οι υπόλοιποι μένουν στο σκοτάδι; Ευθύνεται άραγε ένστολος, ή κάποιο καμάρι από τα πολιτικά γραφεία;

Έχει σημασία, διότι έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε εικασίες για το κίνητρο του «δράστη». Δεν είναι απαραίτητο να ήταν προσωπικά ιδιοτελές το κίνητρο, αφού πολύ συχνά εκτελούν εντολές των «μεγάλων αφεντικών». Που αντιμετωπίζουν τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων σαν βιλαέτι τους!

Δεν πειράζει. Τρόποι υπάρχουν να αυξηθεί δυσανάλογα η πλευρά του κόστους στη ζυγαριά που τα τοποθετούν όλα αναζητώντας το όφελος, εάν τους ενδιαφέρει. Διότι δεν έχουν αποκλειστικό προνόμιο στις διαρροές, υπάρχουν κι άλλες που μπορούν να τους ανακατέψουν πολύ. Είναι και επιρρεπείς…

Πάνω από όλα όμως, σκοπός είναι να καταλάβουν ότι δεν δικαιούνται να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας… ας αποφύγουμε τον χαρακτηρισμό. Δε μας φταίει σε τίποτα η Ελλάδα όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ανεπαρκείς και γελοίοι.

Το βέβαιο είναι ότι δεν ευθύνεται και το μέσο ενημέρωσης που τα δημοσίευσε, ούτε ο δημοσιογράφος που εξασφάλισε τις πληροφορίες. Έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αυτοί εκεί μέσα στο Επιτελείο είναι παντελώς ανεπίδεκτοι μαθήσεως ακόμα και στοιχειωδών κανόνων.

Είναι διαχρονικά εθισμένοι στις δημόσιες σχέσεις και καθένας κάνει του κεφαλιού του. Έτσι όμως προκοπή δε γίνεται. Κι αν υπάρχει οποιαδήποτε πονηριά και επιδίωξη να ανοίξει δυνητικά χρήσιμο κανάλι επικοινωνίας, τότε ο εμπνευστής δείχνει και τον χαρακτήρα του με την ασέβεια που επέδειξε απέναντι στο σύνολο των δημοσιογράφων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.