Κοτζιάς-Λαβρόφ στη Μόσχα: Εντάσσεται το Σκοπιανό στη ΝΑ Μεσόγειο;

Θέματα που αφορούν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς σήμερα στη Μόσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κύριος Κοτζιάς τόνισε: «Συζητήσαμε για θέματα Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ευχαρίστησα και θέλω να το πω και δημόσια για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Κύπρου και κουβεντιάσαμε για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι μια χώρα που νιώθει τις επιπτώσεις των γεγονότων της περιοχής».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί σχέσεων ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως συζητήθηκαν σκέψεις ώστε «να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και βεβαίως συζητώντας για τις σχέσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας συζητήσαμε και για την Ουκρανία. Ξέρετε στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχουν αιώνες παρουσία εκεί και άρα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη ΝΑΤΟϊκή δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζήτησε από τα κράτη – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα και το διεθνές Δίκαιο.

Κάνοντας λόγο για το Κυπριακό ο κύριος Λαβρόφ είπε: «Συζητήσαμε και το Κυπριακό και η στάση μας παραμένει πως τασσόμαστε υπέρ της λύσης που θα απαντά στα συμφέροντα όλων των πλευρών». Ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα με τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, HELLAS JOURNAL