Κομπάζουμε για αύξηση εξαγωγών, όμως δίπλα είναι έτη φωτός μπροστά

Επειδή φαίνεται ότι μας πιάνει μεγάλη αισιοδοξία και δεν τηρούμε ούτε τα προσχήματα όταν καλούμαστε να ενθουσιαστούμε με τα νούμερα (τα αριθμητικά…), θα αποτολμήσουμε να παρουσιάσουμε τις ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις συγκριτικά. Συγκριτικά με μια χώρα που έχει μεγάλες ομοιότητες με εμάς, σαφώς μικρότερο πληθυσμό, αλλά στρατηγική για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχουν σημειώσει τετραπλάσιο αποτέλεσμα, χωρίς να πανηγυρίζουν. Ας δύμε πρώτα τα ελληνικά στοιχεια.

Τεράστια (έκφραση που χρησιμοποιεί το κρατικό, δηλαδή πληρωμένο από τους φόρους όλων μας, ΑΠΕ-ΜΠΕ που δημοσιεύει τη σχετική είδηση) αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 15,5% καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία, σε συνδυασμό με την πολύ μικρότερη αύξηση των εισαγωγών (κατά 4%), επέφερε τη μείωση κατά 11,5% του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Στο τέλος του 9μήνου 2017, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 15,9%. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.053,3 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2017 έναντι 3.896,7 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 453,4 εκατ. ευρώ ή 15,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 304,8 εκατ. ευρώ ή 10,6%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.586,9 εκατ. ευρώ έναντι 2.239,3 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 15,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 113,7 εκατ. ευρώ ή 6,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 114,0 εκατ. ευρώ ή 6,8%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.466,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.657,4 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2016, παρουσιάζοντας μείωση 11,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 339,7 εκατ. ή 28,4%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 190,8 εκατ. ευρώ ή 15,8%).

Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 46.023,1 εκατ. ευρώ έναντι 40.239,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 14,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 3.318,2 εκατ. ευρώ ή 10,3%. ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 2.256,5 εκατ. ευρώ ή 7,5%).

Κι αφού αναφέραμε όλα τα στοιχεία για να μην κατηγορηθούμε για σαμποτάζ στην ελληνική οικονομία, πάμε να δούμε τις αντίστοιχες επιδόσεις του Ισραήλ, μια χώρα την οποία η Ελλάδα «ανακάλυψε» πολύ πρόσφατα, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής να φροντίζει να αναπτύξει στρατηγικές παρόμοιες που οδήγησαν μετά από πολυετείς προσπάθειες στα ακόλουθα αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να κομπάσουμε στην Ελλάδα ότι η δική μας αύξηση στις εξαγωγές είναι τριπλάσια αυτής των Ισραηλινών που περιορίστηκαν σε ένα μετριοπαθές 5% (αύξηση). Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην ΕΕ κατά 20%, ενώ αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων.

Πώς είπατε; Βιομηχανικών; Τι είναι αυτό; Μην αναφέρετε τέτοια πράγματα σε μια χώρα που έχει ξεχάσει να παράγει; Πώς είπατε επίσης; Αγροτικών; Τι λόγια είναι σε μια χώρα που εισάγει πατάτες από την Αίγυπτο και την Κύπρο; Ούτε στις πατάτες δεν είμαστε ικανοί να καλύψουμε την εσωτερική ζήτηση.

Τα ξένα είναι φθηνότερα από τα εγχώρια, παρά τα έξοδα εξαγωγής! Εδώ ο ένας χρεώνει τον άλλο και η κυβέρνηση όλους, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της έτσι κι αλλιώς μισητής λέξης «ανταγωνιστικότητας» για τα ελληνικά προϊόντα, oπότε δεν ασχολείται κανείς με αυτά.

Και η αχρηστία του πολιτικού συστήματος είναι τέτοια, που λαδάκι το οποίο διαθέτουμε υπέροχο και μπόλικο, είναι ανίκανοι να οργανώσουν εξαγωγικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα κυκλώματα να το βουτάνε σε εξευτελιστικές τιμές, να το «βαφτίζουν» (π.χ. ιταλικό το κρητικό και το μανιάτικο; Έχετε ακούσει τίποτα;) και να το πουλάνε σε πλούσιες αγορές, με αποτέλεσμα να γίνονται και αυτοί πάμπλουτοι.

Ποιοι είναι οι ΑΧΡΗΣΤΟΙ; Θέλει και ρώτημα; Ακόμα κι όταν κάνουμε κάποιες ενέργειες, πάνε να πουλήσουν λάδι στην Κίνα για το φαγητό, αγνοώντας μετά από δεκαετία και πλέον προσπάθειας, ότι οι Κινέζοι το γεύονται και… ξερνάνε, διότι δεν το βάζουν στο φαγητό.

Και μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους που επένδυσαν στην προσπάθεια, πήγαν σε εκθέσεις. Δε βρέθηκε ένας να τους πει την αλφαβήτα του μάρκετινγκ: Μαθαίνω πρώτα το προφίλ του καταναλωτή-στόχου για να δω πως θα το προσεγγίσω. Μαθαίνω τα γούστα του! Δεν εστιάζουν καν στα πολλά εκατομμύρια των ξένων – μη Ασιατών – που πλέον ζουν στην Κίνα.

Αποτέλεσμα; Έφαγαν τα μούτρα τους… Κρίμα. Το ελληνικό δε κράτος που ξέρει μόνο να φτιάχνει οργανισμούς για να βολεύει «τα δικά μας παιδιά» και δουλειά δεν γίνεται, πώς να φτιάξει σοβαρό οργανισμό, με ιδιωτικοοικονομικά πρότυπα και κριτήρια, να κάνει δουλειά…

Να βρει δυο ανθρώπους που καταλαβαίνουν την Κίνα, την ξέρουν ίσως επειδή έζησαν εκεί και ξέρουν την κουλτούρα, να τους πει «παιδιά, στην Κίνα θα τερματίσετε τα κοντέρ, εάν το λαδάκι το προωθήσετε ως καλλυντικό ή/και ως φάρμακο, paramedics & cosmetics»… Ψιλά γράμματα. Τι λέμε τώρα εμείς…

Συγκεντρωτικά λοιπόν, οι ισραηλινές εξαγωγές ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και Βιομηχανίας, που επικαλείται τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Συνεργασίας. Και μάλιστα εξαιρώντας τα έσοδα από την άνθηση της βιομηχανίας των «νεοφυών / startup». Πωλούνται δεκάδες εκατομμύρια συνεχώς…

Οι βιομηχανικές εξαγωγές έφτασαν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια (3% αύξηση), άλλα 7 δισεκατομμύρια εξαγωγές σε επεξεργασμένα διαμάντια (13% του συνόλου, με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι, ενώ όμως στην Ελλάδα όποιος πάει να αξιοποιήσει [άλλο θέμα αυτό βέβαια…] ορυκτό πλούτο πέφτει πάνω σε κάθε λογής γραφικό δήθεν οικολόγο).

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια οι αγροτικές εξαγωγές, από μια χώρα χωρίς νερό, που είναι μια λωρίδα γης… Τέλος, 243 επιχειρήσεις βοηθήθηκαν από το προαναφερθέν υπουργείο έναντι 129 το 2016. Θα ανοίξει τα αυτιά του κανένα από αυτά τα πολιτικά «φρούτα» τα δικά μας; Αλλιώς μήπως βρούμε να τα εξάγουμε σε κανέναν κορόιδο, μπας και απαλλαγούμε…