Κοίτασμα 16 εκατ. τόνων σπανίων γαιών εντοπίστηκε στην Ιαπωνία!

Η Ιαπωνία ανακάλυψε στα χωρικά της ύδατα υποθαλάσσιο κοίτασμα σπάνιων γαιών, ικανό να καλύψει επί εκατοντάδες έτη τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας σε αυτά τα ακριβά μέταλλα και να καταργήσει το παγκόσμιο μονοπώλιο της Κίνας.

Οι σπάνιες γαίες είναι ομάδα 17 μετάλλων με εξωτικά ονόματα όπως γιούτριουμ (yttrium), γιουρόπιουμ (europium) και τέρμπιουμ (terbium), τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή ηλεκτρονικών ειδών και ειδών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι οθόνες των κινητών και των τηλεοράσεων, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι μπαταρίες.

Μολονότι αποκαλούνται σπάνιες γαίες, στην πραγματικότητα αυτά τα μέταλλα δεν είναι τόσο σπάνια όσο υποδηλώνει το όνομά τους. Αντιθέτως, βρίσκονται στο υπέδαφος αρκετών χωρών, αλλά η εξόρυξή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και πολύ επιζήμια για το περιβάλλον. Εν μέρει αυτός είναι και ο λόγος που η Κίνα έχει σχεδόν το παγκόσμιο μονοπώλιο με συντριπτική υπεροχή στην παγκόσμια παραγωγή, της οποίας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80%.

Η ανακάλυψη, όμως, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο εμπόριο σπάνιων γαιών και να καταργήσει το μονοπώλιο της Κίνας, καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει να διασφαλίσει αυτάρκεια στις πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες της και ειδικότερα για τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της οικονομίας της.

ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

ΠΗΓΗ: Καθημερινή