Κίνα: Η αναβίωση του κομφουκιανισμού… εντός κι εκτός

Το 2004 η Κίνα ξεκίνησε την ίδρυση μη κερδοσκοπικών δημόσιων ιδρυμάτων με στόχο την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της σε ξένες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί οργανισμοί με έδρα την Κίνα ονομάστηκαν Ινστιτούτα του Κομφούκιου προς τιμήν του πιο γνωστού και αγαπημένου δασκάλου του έθνους.

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/

Συνολικά, 516 Ινστιτούτα Κομφούκιου και 1.076 Τάξεις Κομφούκιου λειτουργούν σήμερα σε 142 χώρες και περιοχές, εισάγοντας με τον τρόπο αυτόν την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ο Κομφούκιος ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να έρθουν από μακριά και να επισκεφθούν τη γενέτειρά του, προκειμένου να μελετήσουν από κοντά τον κομφουκιανισμό και την Κίνα.

Ο Ντάνιελ Α. Μπελ, γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά με σπουδές στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Κεμπέκ και στην Οξφόρδη, διδάσκει στην Κίνα από το 1996. Ως κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ πιστεύει οτι «ο καλύτερος τρόπος να προωθηθεί στο εξωτερικό η έρευνα του Κομφούκιου είναι να φανούν οι θετικές επιδράσεις της στη σημερινή Κίνα και να γίνει σαφές οτι ο διάλογος με άλλες παραδόσεις μπορεί να εμπλουτίσει τον κομφουκιανισμό με τις παραδόσεις αυτές».

Το πανεπιστήμιο Σαντόνγκ, γνωστό για την έρευνα στον κομφουκιανισμό, έχει μεγάλη φήμη στην Κίνα για τις σπουδές του στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Εκδίδει το “Journal of Chinese Humanities“, ένα περιοδικό αξιολόγησης από κριτές στα Αγγλικά, και ήδη ανάμεσα στους συνδρομητές του είναι τα πανεπιστήμια Χάρβαντ και Στάνφορντ.

Ο Μπέντζαμιν Χάμερ, αρχισυντάκτης του περιοδικού και ιστορικός της κινεζικής ιστορίας, λέει ότι στόχος του είναι να ενθαρρύνει το διεθνή διάλογο σε σημαντικά θέματα που αφορούν τις κινεζικές μελέτες και να προσφέρει μια πλατφόρμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ