Τα κέρδη και οι προκλήσεις για τον Τουρκικό Στρατό στο Αφρίν μετά από 36 ημέρες μαχών

Σημαντικές επιτυχίες είχαν οι Τουρκικές και συμμαχικές τους δυνάμεις στις επιχειρήσεις του Afrin τις τελευταίες δύο ημέρες. Έστω και αν σήμερα συμπληρώνονται 36 ημέρες πολέμου οι Τούρκοι και οι μονάδες του FSA κατάφεραν να συνενώσουν δύο λαβίδες του επιθετικού του άξονα στα βορειοδυτικά του Καντονιού καταλαμβάνοντας τα ακόλουθα χωριά Samalik, Sheykh Muhhamad, Bilkakli, Kunda Dudu και το χωριό  Bandarlik που καταλήφθηκε από την Ταξιαρχία Sultan Murat Turkmen.

Με την συνένωση των δύο αξόνων της επίθεσης του Τουρκικού Στρατού αποκόπηκε μια ολόκληρη περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα του Καντονιού η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Tubah Kuy, Kusanli, και Arabli. Εντός αυτού του κουρδικού θύλακα βρίσκεται η πόλη Medyan Ekbis και το χωριό Bandarak που έχουν καταληφθεί αν και όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης από Κούρδους μαχητές.

Στα ανατολικά οι τούρκοι και οι σύμμαχοι τους κατέλαβαν το χωριό Umranli το οποίο βρίσκεται δυτικά του όρους Bursaya. Στην ίδια περιοχή στα ανατολικά του Καντονιού σκληρές μάχες μαίνονται στα χωριά Omarah και Arabwaran, ενώ στην ίδια περιοχή εισήλθε από την Τουρκία ένα νέο πρόσφατα εκπαιδευμένο Τάγμα Τουρκμένων.

Στα νοτιοδυτικά του Afrin και πιο ειδικά κοντά στην πόλη Rajo, οι Τουρκικές και συμμαχικές τους δυνάμεις αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τον Συριακό Στρατό ο οποίος έχασε από τουρκικούς βομβαρδισμούς 3 άνδρες.

Στην ίδια περιοχή ο FSA κατέλαβε το χωριό Dunbali, ενώ στα νότια οι δυνάμεις εισβολής προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης Jandaris καταλαμβάνοντας τα χωριά Abu Kab και Hacılar νότια της πόλης.

Μάλιστα στην συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν και επιθετικά ελικόπτερα Τ-129.

Τέλος εκατοντάδες Τούρκοι Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και Στρατοχωροφύλακες εκπαιδευμένοι στην διεξαγωγή επιχειρήσεων μέσα σε αστικό περιβάλλον αναμένουν στα σύνορα στην περιοχή της πόλης Jandaris ώστε αφού λειανθεί το πεδίο από τους βομβαρδισμούς και περικυκλωθεί η πόλη να εισέλθουν σε αυτή με την υποστήριξη UAV και ελικοπτέρων.

Σε γενικές γραμμές επειδή τα περισσότερα σχόλια για την επιχείρηση «Κλάδος Ελέας» αναφέρονται στην μεγάλη διάρκεια του πολέμου θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Τούρκοι δεν βιάζονται αφού ουσιαστικά πρόκειται για την πολιορκία μιας περιοχής μεγέθους όσο περίπου το Λουξεμβούργο.

Κατά την διάρκεια μιας πολιορκίας αυτός που βιάζεται είναι ο αμυνόμενος όχι ο επιτιθέμενος ιδιαίτερα δε όταν δεν αναμένονται σημαντικές ενισχύσεις προς τους αμυνόμενους.

Υπο αυτή την λογική οι Τούρκοι προχωρούν από πολλαπλά εισβολής με στόχο την διάσπαση και καταμερισμό των δυνάμεων των Κούρδων οι οποίοι διαθέτουν στο Καντόνι δύναμη 10.000 ανδρών και γυναικών η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε από 2,500 Κούρδους και Σύριους μαχητές, λόγω των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Ακολούθως περικυκλώνουν τις μεγάλες πόλεις αποδυναμώνουν τους υπερασπιστές τους με βομβαρδισμούς και στέλνουν μετα εξειδικευμένες στον αστικό αγώνα ομάδες να εξουδετερώσουν και τις τελευταίες εστίες αντίστασης.

Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι θα προχωρήσουν στην κατάληψη του Καντονιού με το πλέον κρίσιμο σημείο να είναι η αντίσταση που θα συναντήσουν οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής εντός των αστικών κέντρων.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις ενδέχεται να υπάρξουν πολλές απώλειες για τους Τούρκους και σε αυτές τις μάχες θα δοκιμαστεί η αντοχή του Τουρκικού Στρατού και της κοινωνίας όταν τα φέρετρα θα γυρίζουν πίσω στην Τουρκία.