Και ο “πρώτος πολίτης της χώρας” μιλά… για την ΑΟΖ που δεν έχουμε

Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Ελλάδας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε από τις Σπέτσες, με αφορμή τις εκδηλώσεις (Αρμάτα 2017) για την 195η επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας:

«Από την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα».

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος έχει ασχοληθεί, αλλά όχι αρκούντως προσεκτικά με το θέμα της ΑΟΖ, διότι χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα μπορεί να έχουμε, ΑΟΖ όμως δεν έχουμε και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επακριβώς καθορισμένη.

«Καθορισμός», αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, σημαίνει οριοθέτηση, κάτι που εμείς «ξεχάσαμε» να κάνουμε. Εκτός κι αν θα πρέπει να εκλάβουμε την αναφορά ως προαναγγελία.