Συνταγματολόγος της ΠΓΔΜ: Τις διεθνείς συμφωνίες τις υπογράφει μόνο ο Πρόεδρος

Μόνο ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μπορεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η ΠΓΔΜ σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου του Στιπ και μέλος του προεδρείου της Αριστεράς, Ντιμιτάρ Απασίεφ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο ο Απασίεφ σημείωσε ότι τις διεθνείς συμφωνίες μπορεί να τις διαπραγματευτεί και να τις συνάψει ο Πρόεδρος της χώρας και όχι ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτάρ Απασίεφ, «Αυτές οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι εντελώς παράνομες. Το συνταγματικό σύστημα της χώρας μας εκφράζεται από κοινού ως εκτελεστική εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο πρόεδρο και μόνο πρωθυπουργό, έχουμε έναν πρωθυπουργό και έναν πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τη Συνέλευση, ο πρόεδρος και αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας, εκλέγεται από τους πολίτες. Και εδώ το Σύνταγμα δίνει στον αρχηγό του κράτους το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Όχι η κυβέρνηση, με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση. Έχει αρμοδιότητες για υπουργικές αποφάσεις σε τεχνικά θέματα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κλπ.». Σύμφωνα με τον Απασίεφ οι σύμβουλοι του Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών που οφείλουν να έχουν σωστή γνώση του δικαίου, ξεχνούν ότι δεν έχουν καμία νομική βάση για διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον Απασίεφ, το άρθρο 3 του νόμου περί διεθνών συμφωνιών, αρμόδιος για τις συμφωνίες της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θα διευκρινίσει ότι «ξεχνάμε έναν νόμο που ψηφίσθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Κίρο Γκλιγκόροφ και του προέδρου της Συνέλευσης Τίτο Πετρόφσκι, είναι μια απόφαση που κηρύσσει το νόμο για την υπογραφή την κύρωση και την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών.