Κάποιος μάζεψε τον Ερντογάν… όλο φιλικά χαμόγελα στο Μαξίμου

Εντελώς διαφορετικό το κλίμα στις δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον υψηλό προσκεκλημένο να αλλάζει εντελώς «ρότα», με περισσότερα χαμόγελα και φιλική διάθεση, σα να τον «δασκάλεψε» κάποιος ότι αν συνεχιστεί η ένταση η επίσκεψη δεν θα πετύχει τους στόχους της τουρκικής πλευράς.

Ο Ερντογάν ζήτησε να δούμε «το ποτήρι μισογεμάτο» (όχι μισοάδειο), αν και θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι όλες τις διεκδικήσεις και τα ζητήματα που εγείρει τα εντάσσει στο πλαίσιο του «μισογεμάτου ποτηριού», παρότι πολλά ζητήματα χαρακτηρίζονται από την ελληνική πλευρά ως «αδιαπραγμάτευτα»!

Άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά και ίσως πόνταρε στο ότι αιφνιδιάζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα λάμβανε απάντηση λόγω της φύσεως του πολιτεύματος της χώρας μας και διαψεύσθηκε. Αυτό τον έκανε να χάσει την ψυχραιμία του και να κλιμακώσει.

Βέβαια, παρά τα χαμόγελα και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν του χαρίστηκε και του είπε ότι για να υπάρξει πραγματικά φιλική σχέση θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε σταθερές βάσεις οι οποίες δεν μπορούν παρά να αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός εκάστου.