Καλά μας τα ‘πε για το χρέος, πέταξε και κοτσάνα ολκής…

Ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων της ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μας… έδωσε κουράγιο ότι η ώρα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επίκειται, ενώ έδωσε τη δική του ερμηνεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.

Να μας συγχωρήσει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όμως στην απάντηση που έδωσε στην ακόλουθη ερώτηση, ενώ είπε πράγματα αληθινά που τα έχουμε κατ’ επανάληψη ψέξει κι εμείς, πέταξε μια τεραστίου μεγέθους οικονομική «κοτσάνα».

Μπορεί να ακούγεται υπερφίαλο εκ μέρους μας, αλλά αυτό σκεφτήκαμε διαβάζοντάς το, αυτό θα σχολιάσουμε ευθαρσώς, κι αν έχουμε λάθος ας μας διορθώσουν. Πάμε όμως να δούμε την ερώτηση και την απάντηση και σχολιάζουμε στη συνέχεια:

Ερ.: Σε μια πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι έγιναν λάθη στο σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού προγράμματος, ενώ κάποιοι επικρίνουν το ότι δόθηκε υπερβολικά μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή και λιγότερο στις διαρθρωτικές αλλαγές. Εσείς τί πιστεύετε επ’ αυτού;

Απ.: Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στην ιστορία που μια χώρα έπρεπε να βγει από μια τέτοια καταστροφική κατάσταση. Είναι ανοησία να πιστεύει κάποιος ότι με δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 16% του ΑΕΠ δεν έπρεπε να γίνει ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή.

Εάν επιβραδύνεις τη δημοσιονομική προσαρμογή κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, τότε σε 4 χρόνια έχεις διπλασιάσει ξανά το χρέος, σε άλλα 4 χρόνια το έχεις ξαναδιπλασιάσει και πολύ σύντομα βρίσκεσαι με χρέος στο 400% του ΑΕΠ. Επομένως, αυτό είναι ένα επιχείρημα που προέβαλαν μερικοί λαϊκιστές δικηγόροι ή λογιστές και είναι ανοησία.

Πώς προέκυψε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα 16% του ΑΕΠ; Προέκυψε προσφέροντας σε ομάδες ειδικών συμφερόντων υπερβολικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (αν και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν δουλειές).

Επομένως τι κάνετε για να μειώσετε το έλλειμμα; Πρέπει να εξετάσετε εκείνους τους τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουν προσληφθεί άνθρωποι για πολιτικούς λόγους. Εάν κοιτάξετε τους μισθούς στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, υπάρχουν εργαζόμενοι εξαιρετικά κακώς αμοιβόμενοι και κάποιοι άλλοι σε πολύ προστατευμένους τομείς, που ήταν εξαιρετικά υψηλόμισθοι, χωρίς άλλο λόγο παρά την πολιτική υποστήριξη.

Εάν δεν το ξεφορτωθείτε όλο αυτό, ποτέ δεν θα ξεφορτωθείτε το έλλειμμα και αυτό είναι ακριβώς η σχέση ανάμεσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική.

Δεν υπάρχει δημοσιονομική πολιτική που να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Πρέπει να απαλλαγείτε από τα στοιχεία που έφεραν τις ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία για να απαλλαγείτε από το έλλειμμα.

Αυτά είπε λοιπόν ο Τόμας Βίζερ και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε για τη διασπάθιση χρημάτων με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στο ένδοξο ελληνικό Δημόσιο, το τάισμα κομματικών εγκαθέτων και διαφόρων άχρηστων, κηφήνων με μοναδική δεξιότητα αυτή των αφισοκολλητών, τους οποίους έβαζαν μέσα, όχι φυσικά για να κάνουν δουλειά, αλλά για να παίρνουν εξαφανισμένοι το κατιτίς τους, ή να συνδικαλίζονται.

Καλά όλα αυτά βρε πουλάκι μου Τόμας, είναι δυνατόν όμως να λες ότι η χώρα δημιούργησε αυτό το τραγικό έλλειμμα επειδή ταΐζονταν πλουσιοπάροχα 50-60.000 αργόσχολοι κομματικοί κρετίνοι; Αν ήταν πολλοί περισσότεροι κακώς δεν το είπες και κάκιστα δεν ποσοτικοποίησες το επιχείρημά σου.

Διότι εδώ μιλάμε για κράτος, αν δεν κάνουμε λάθος! Μιλάμε για ένα ΑΕΠ τρισεκατομμυρίων κι εσύ βρήκες να κολλήσεις εκεί; Εκτός κι αν εννοούσες όλους αυτούς τους άχρηστους οργανισμούς, που μετριούνται σε πολλές εκατοντάδες τους οποίους έφτιαξαν για να βάζουν μέσα τους κομματικούς και να καταλαμβάνουν καρέκλες με τους πισινούς τους, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Αν εννοούσες αυτό, κακώς δεν μας το είπες. Όμως με την ευκαιρία… ήμαρτον άθλιε! Εσύ δεν ήσουν και οι υπόλοιποι που άφησαν ανεξέλεγκτους κάποιους εδώ να ξεσκίζουν στη φορολογία και στις διάφορες εισφορές, φτωχοποιώντας τον κοσμάκη και εκτοξεύοντας τα ανείσπρακτα σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να ακούμε συνεχώς για πλειστηριασμούς;

Εσύ μεγάλε οικονομολόγε, που σου φταίνε οι «δικηγόροι» όταν δεν άκουγαν τις σοφίες σου και σε προειδοποιούσαν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν διότι πολύ απλά με όσα έκανες εσύ και οι υπόλοιποι τις παραβιάζατε; Που να ‘ξερες πόσα άλλα έχετε παραβιάσει καημένε. Δεν αφήσατε και τίποτα… απαραβίαστο.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει ή όχι δημοκρατία στην Ένωση, αλλιώς εκεί να δεις τη διασπάθιση και τι μίζα θα διαπιστώναμε, στους καρεκλοκενταύρους των Βρυξελλών. Δηλαδή δεν άκουσες ποτέ εκεί στην καρδιά της ΕΕ, ότι πολλοί «τα πιάνουν χοντρά» για να «σπρώχνουν» υποθέσεις με τρόπο που εξυπηρετούν διάφορα και διαφόρων συμφέροντα; Βοά η πιάτσα με τους εκεί λομπίστες

Αν δεν κάνουμε λάθος, πληρώνεστε όλοι πλουσιοπάροχα και αυτό που έχει κατασκευαστεί στις Βρυξέλλες είναι, πέραν του… περιτυλίγματος, πιο άθλιο και από τα κόλπα των αετονύχηδων του ελληνικού δημοσίου «τω καιρώ εκείνω», όχι ότι τώρα σταμάτησαν βέβαια.

Οι ευθύνες σας όμως είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Διότι δεν προστατεύσατε τον πολίτη, από τις παράλογες οικονομικές πολιτικές των εγχώριων μαθητευόμενων μάγων με το πρόσχημα της «αναδιανομής» (βλ. κλοπής και ληστείας).

Αυτό εσείς το επιτρέψατε και μοιάζετε στα μάτια του κοσμάκη με τους γιατρούς του Μεσαίωνα και την αφαίμαξη… σκιτζήδες τους λέμε στην Ελλάδα Τόμας Βίζερ, που αρνείσαι να κάνεις αυτοκριτική και προσπαθείς να μας πείσεις ότι τα πάντα θα λυθούν ως διά μαγείας αν ακολουθήσουμε τις γενικολογίες που συστήνεις, ενώ πρώτα με την ανοχή που επέδειξες μας γονάτισες…