Ισπανία – Καταλονία: Ο Στόιτσκοφ παράπλευση απώλεια της διένεξης!

Υπήρξε τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα που έγραψε Ιστορία και στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όμως οι επιδόσεις του Χρίστο Στόιτσκοφ στη διπλωματία ως επίτιμος πρόξενος της Βουλγαρίας στην Ισπανία (στην Καταλονία και την Αραγονία) δεν εντυπωσιάζουν και οδήγησαν σε μια δικαιολογημένη απόφαση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής σύγκρουσης, καθώς με αφορμή τα γεγονότα της Καταλονίας, αποκάλεσε την αναπληρωτή Ισπανίδα πρωθυπουργό, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ως οπαδό του Ισπανού δικτάτορα, στρατηγού Φράνκο. Ενοχλημένο το βουλγαρικό ΥΠΕΞ, ξεκίνησε τις διαδικασίες καθαίρεσή του.

Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι «μετοχές» του Στόιτσκοφ θα κρατηθούν πολύ ψηλά στην Καταλονία, όπου έζησε και έπαιξε με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, η δυνατότητα να εκπληρώσει τα διπλωματικά του καθήκοντα καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική, παίρνοντας θέση σε μια διαμάχη μιας άλλης χώρας από αυτή που εκπροσωπεί ως επίτιμος πρόξενος.

Ο Στόιτσκοφ βέβαια εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά της ισπανικής αστυνομίας που ξυλοφόρτωσε αδιακρίτως τους Καταλανούς όταν επενέβη, προβαίνοντας στην άκομψη από διπλωματικής απόψεως αναφορά για την Ισπανίδα αναπληρωτή πρωθυπουργό και την οικογένειά της, σε εκπομπή της μεξικανικής τηλεόρασης.

Η Ισπανίδα αναπληρωτής πρωθυπουργός απείλησε να οδηγήσει τον Στόιτσκοφ στα δικαστήρια. Ο Στόιτσκοφ απολογήθηκε, η ζημιά όμως είχε γίνει… τον λόγο έχει πλέον το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση και θα λάβει την τελική απόφαση.