Ινδία: C-17 Globemaster σε μια βόλτα από την ορεινή μεθόριο με την Κίνα

Στο προωθημένο αεροδρόμιο του Τουτίνγκ προσγειώθηκε το βαρύτερο ινδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ένα C-17 Globemaster, σε πολύ μικρή απόσταση από τα κινεζικά σύνορα. Το 2009 η Ινδία ξεκίνησε την ανακατασκευή προωθημένων αεροδρομίων στην περιοχή του Αρουνακχάλ Πραντές, σε απόσταση μόλις 29 χλμ. από τα σύνορα με την Κίνα.

Έξι από αυτά τα αεροδρόμια είναι ήδη επιχειρησιακά και οι εργασίες συνεχίζονται στο έβδομο, ενώ έχουν ανασταλεί στο όγδοο. Το Τουτίνγκ βρίσκεται στη διαφιλονικούμενη ζώνη που η Ινδία ονομάζει Αρουνακχάλ Πραντές και η Κίνα νότιο Θιβέτ.

Στην περιοχή υποτίθεται πως ινδικές δυνάμεις εμπόδισαν Κινέζους εργάτες να κατασκευάσουν δρόμους τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Ινδοί ανέφεραν πως κατάσχεσαν και τα κινεζικά μηχανήματα.

«Το C-17 Globemaster πραγματοποίησε μια ιστορική προσγείωση στο Τουτίνγκ του Αρουνακχάλ Πραντές. Πρόκειται για πρόκληση καθώς ο διάδρομος προσγείωσης βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα στα ψηλά βουνά της περιοχής. Η επιχείρηση εκτελέστηκε χωρίς προβλήματα χάρη στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των χειριστών», αναφέρει ανακοίνωση της ινδικής αεροπορίας.

Μετά τις εκπαιδευτικές αποπροσγειώσεις το C-17 εκτέλεσε και επιχειρησιακές αποστολές. Τον Νοέμβριο του 2016 ξεκίνησαν οι αποπροσγειώσεις C-17 και στο προωθημένο αεροδρόμιο του Μεσούκα.

Η διαδικασία ανακατασκευής των αεροδρομίων ξεκίνησε από την Ινδία το 2009. Τα έξι είναι επιχειρησιακά και υπολείπεται μικρό μέρος εργασιών για το έβδομο. Σε αυτά έχουν προσγειωθεί και ρωσικά μεταγωγικά της ινδικής αεροπορίας.

Η ινδική Αεροπορία έχει επίσης εντοπίσει 24 θέσεις ανενεργών αεροδρομίων για την εγκατάσταση ραντάρ και την αποθήκευση οπλισμού, αλλά και ως βοηθητικά αεροδρόμια ή ελικοδρόμια σε περίπτωση ανάγκης.